Едва ли може да се намери по-пъстро, шумно, цветно, многообразно, многолюдно и интелигентно семейство от папагалите. Към тях се отнася и Лори – едни от най-красивите папагали в света. Открояват се като умни и елегантни птици, с игрив характер и добре развит интелект. Многоцветните папагали Лори обитават югоизточната част на Австралия, включително остров Тасмания.

Заради веселия им нрав, на тези птици е дадено име, което в превод от холандски означава „клоун“. Наистина чудната птица е в състояние да развесели и разсмее стопанина си дори в най-мрачните му дни.

Този вид папагал е с големина около 30 см, а теглото му достига до 150 г. Още от пръв поглед няма как да не ви впечатли със своята кадифена, мека, пъстроцветна перушина. Оперението е изключително ярко и пъстроцветно. Главата е виолетово-синя с жълто-зелена яка. Гърбът, горната страна на опашката и крилата са обагрени в зелено, гърдите са оранжево-жълти, а коремчето е оцветено в синьо. И това цветово богатство не е всичко – при полет жълтите крила контрастират ярко на червените подкрилия. Истинска феерия от цветове!

Цветовете играят ролята на камуфлаж и предпазват папагалите, докато обикалят цветните градини в търсене на храна – хранят се с плодове и цветя. В анатомията им прави впечатление езикът, чийто край е снабден с папилатен придатък, който им позволява да пият течния плодов нектар и да събират цветен прашец.

В свободната им среда този вид папагали живее по двойки. Заедно летят, заедно се хранят и заедно се къпят. През деня е възможно да се включат в ята до 50 броя.