Жако (Psittacus erithacus) е вид папагал, един от двата в род Psittacus. Жако е сред петте папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали.

Папагалите жако обитават тропическите дъждовни гори на Централна и Западна Африка. Дължината на тялото им достига до 33 см, а теглото – до 450 г – с тези мерки те спадат към групата на големите папагали в Африка.

Сивите африкански папагали жако са известни със своята интелигентност и способност да говорят. Интересен факт за тези птици е, че са доста консервативни – привързват се лесно към средата си и не обичат промените. Препоръчително е да се отглеждат самостоятелно (не по двойки), за да може да бъде по-активно общуването със стопаните.

Жакото се привързва само към един човек.

Най-популярният папагал жако до момента е папагалът на име Алекс (1976 – 6 септември 2007), собственост на жена учен - Пепербърг.  Той е обект на 31-годишни проучвания в САЩ. Той можел да разпознае 50 различни обекта и да брои до шест. Той различавал 7 цвята, 5 форми и разбирал концепциите за „по-голямо“, „по-малко“, „еднакво“ и „различно“. По време на експериментите Алекс демонстрирал различни емоции като изненада и гняв, когато обектът се окажел различен от очаквания. Любопитно и важно наблюдение било, че папагалите също като децата се отегчават и когато се случвало, Алекс давал грешни отговори, въпреки че знае правилните.

За съжаление, Алекс умира на 6 септември 2007 г. на възраст 31 години, което е изненада, защото този вид папагали живеят до 60 години. Предишният ден той изглеждал в отлично здраве, но на сутринта бил открит безжизнен. Лекарите предполагат, че най-вероятната причина за смъртта му е  сърдечен удар.

Последните думи на Алекс към Пепербърг били: „Бъди добра, ще се видим утре. Обичам те.“