Чудили ли сте се защо котката ви тъпче с лапи любимото одеяло или краката ви, така сякаш меси тесто за бисквити? Питали ли сте защо това сякаш я опиянява и връща в детството? Ето пет забавни факта за това странно поведение на вашата котка, известно като „месене“ или „предене“. 

1. Преденето хипнотизира

Котките могат да се отпуснат дотолкова, когато ви мачкат, че да влязат състояние, подобно на транс. Отнесеният поглед ги издава. Това дзен състояние на просветление може да бъде прекъснато само от звука на някой, който яде храната им. 

2. Преденето успокоява

Вашата котка „прави бисквити“ още от бебе. Котетата правят това, за да стимулират притока на мляко, когато бозаят. Това инстинктивно поведение успокоява вашето коте и вероятно го връща в онези блажени времена, по същия начин, по който палачинките със сладко ни карат да се чувстваме отново като деца. 

3. Котката ви размесва, защото иска да ви изяде

Неслучайно се казва, че месят – котката се опитва да направи жилавото ви месо по-крехко, така че да отговаря на нейните кралски вкусове. Не, разбира се: тя се опитва да размекне каменното ви сърце. 

Една от причините котките да мачкат, е за да си направят удобно легло, или да почистят пространството, за да подремнат. Техните предци са го правили с високите треви и листа. Сега те го правят с дънките. Понякога това включва нокти – ако месенето е болезнено, опитайте да пренасочите лапичките към някоя възглавница или одеяло и подрязвайте редовно ноктите. Но никога не наказвайте котето за това, че ви меси – това поведение е инстинктивно.

4. Котката ви маркира като своя територия

В лапичките също има мирисни жлези, така че котката ви маркира като своя лична човешка територия. Да – тя официално ви притежава. Спрете да се държите така, сякаш не ви е известно. 

5. Котето иска нещо от вас

Понякога котките предат, когато искат нещо. Може би сте погълнати прекалено много от компютъра или от разговора по телефона. Може би иска лакомство и го иска на момента. Или просто галене зад ушите така, както само вие можете. 

Едно е сигурно, когато котето съчетае преденето с обезоръжаващо мъркане, вие сте в беда. Чували сте това мъркане, с което котките винаги постигат своето. То звучи точно като плача на човешко бебе и е разработено специално, за да ни манипулира. Това е звукът, с който котката ще ви накара да я оставите да оближе млякото от вашата купичка. И всеки път работи.

Източник: Catster