Вероятно ще се изненадате от факта, че един кон има много повече от една конска сила. Точните стойности варират, но като цяло се смята, че животното притежава между 12 и 14,9 конски сили.

Какво представлява конската сила?

Конската сила (к.с.) е единица за измерване на мощността, която описва скоростта, с която се извършва работата. Най-често се използва за измерване на мощността на двигателя на автомобил, но е възможно да се приложи и за потенциала на мощността на животно, например кон.

Най-просто казано, една единица конска сила е количеството енергия, необходимо за преместването на 249 килограма (550 фунта) с един фут за една секунда, което е около 745 вата.

Мерната единица е измислена около 1780 г. от шотландския инженер Джеймс Уат, за да се сравни мощността на парните машини с тази на работен кон. Уат е бил продавач на парни машини и е търсил начин да популяризира продукта си на пазар, доминиран до голяма степен от конете.  Като създава единицата за конска сила, той успява да покаже предимствата на използването на парната машина и да убеди собствениците на мелници да се откажат от конете си.

С помощта на доста свободни изчисления, базирани на един кон, който дърпа мелнично колело в продължение на четири часа, той изчислява, че конят премества приблизително еквивалента на 249 килограма (550 фунта) с един фут за една секунда. Това обаче не е пълният потенциал на коня и всъщност отразява количеството сила, което конят може да упражнява за цял работен ден.

Колко конски сили има един кон?

В действителност максималната механична мощност на коня е доста над 12 конски сили.

Двама учени достигат до тази цифра през 1993 г. По това време те публикуват статия в престижното издание Nature, която се основава на наблюдението, че максималната устойчива механична мощност на килограм мускул е 100-200 вата.

Те изчисляват, че скелетната мускулатура на коня е около 45 % от общата маса, но той използва само 30 % от нея, докато тича. Ако вземем кон с тегло 600 кг, теоретично той може да произведе 18 000 вата мощност. Тъй като една конска сила е около 745 вата, това би означавало 24 конски сили.

Те пишат, че тази стойност вероятно е леко преувеличена. След като се позовават на данни отпреди десетилетията, изследователите заключват, че вероятно един здрав кон може да развие между 12 и 14,9 конски сили.

"Колинс и Кейн изброяват данни от състезанието по теглене на кон на щатския панаир в Айова през 1925 г., които показват, че максималната механична мощност на коня е 12 - 14,9 конски сили. Това усилие е продължило само няколко секунди и вероятно е реалистична оценка на пиковата мощност", пишат те.

За справка, средната мощност на един автомобил обикновено варира между 180 и 200 конски сили, докато един автомобил от Формула 1 с турбокомпресор може да надхвърли 1000 конски сили.

Източник: IFLScience