Конете разчитат и реагират на човешките лицеви изражения, което предполага, че разбират настроенията ни и е възможно дори да са съпричастни с нас, пише Discovery News. Ново изследване, разкриващо как конете улавят човешки емоции, ги поставя в съвсем краткия списък на животни, за които сме установили, че разбират израженията на лицата ни. Досега такава способност е доказана само при кучетата.

“Възможно е конете да са развили тази способност по време на шестхилядната съвместна еволюция с хората или пък всеки кон да я развива индивидуално по време на живота си,” казва Ейми Смит от Университета в Съсекс, Великобритания. В изследванията си Смит и колегите й са използвали 28 коня от конюшни за яздене в Съсекс и Съри. На всеки кон е показана снимка на човек с различно изражение на лицето, отговарящо на определено настроение.

В публикация в журнала Biology Letters изследователите посочват, че реакцията на конете към ядосани лица е била ясно изразена. Те са гледали тези изображения предимно с лявото си око, тъй като дясното мозъчно полукълбо е специализирано в обработката на сигнали за заплаха. Данните от лявото око се обработват в дясното полукълбо. “Това ни дава реална информация за начина на възприемане на ситуацията и доказва, че те (конете) я приемат като отрицателна,” обяснява проф. Карън Маккомб.

Предишни проучвания показват, че конете улавят посоката на човешкия поглед, но новото изследване е първото, което директно установява реакцията на конете към израза на определени емоции.