Какапо е вид папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Този вид папагал е наричан също и бухалов папагал (owl parrot). Той е застрашен вид, като през юли 2010 са преброени малко повече от 100 птици. Сега популациите му са изчезнали и се размножава само на един-единствен защитен остров в Нова Зеландия по програма за опазване на вида. Папагалите от този вид могат да живеят до 90-годишна възраст, което ги прави може би най-дълголетните птици.

Те обаче не приличат почти по нищо на останалите папагали. Освен че ловуват през нощта, те не са свикнали и да използват крилете си. Обикновено не летят, а когато се случва, е поради някакви извънредни и непредвидени обстоятелства – като да си спасят живота например. Не умеят да летят нито много високо, нито много продължително. Какапо не могат и да „пеят“ за разлика от останалите папагали, като звуците, които издават, са по-скоро неприятни. Естественият камуфлаж пази какапо от враговете му. Какапо е един от най-старите видове папагали на планетата. Той е на нашата Земя отпреди около 80 милиона години.

Какапо е най-високият и най-тежкият папагал в целия свят. Неговият ръст е 60 сантиметра, а теглото му достига до 4 килограма.

Следващият по тежест в света папагал е хиацинтовият ара. Обикновено е смятан за огромен, защото достига цели 100 см, което го прави най-големият от сините видове Ара и се смята за най-едрия папагал в света. В сравнение с какапо обаче е направо лек – тежи „едва“ около 1.5-2 кг. Разкошният син екземпляр е всъщност вторият най-тежък папагал след какапо. Типично за него е искрящо синьото му оперение, което на крилата е по-тъмно, а на главата и гърдите е по-светло. Само кожата около очите и в задната част на човката му е бляскаво жълта.

Хиацинтовите папагали ара живеят н Югоизточна Бразилия, една от най-влажните зони на света. Срещат се все по-рядко обаче. Поради факта, че е много предпочитана и търсена декоративна птица, популацията му е силно застрашена.

Хиацинтовият ара е дълголетна птица, която може да живее повече от 100 години.