Много хора си мислят, че никога няма да сбъркат, ако подарят цветя. Почти всеки ги обича и (както се предполага!) те винаги носят положително послание. Но в действителност има цветя с негативно значение, които могат да поставят онзи, който ги получава, в неудобно положение – стига, разбира се, да познава езика на цветята. За да избегнете цветните гафове, по-долу ви предлагаме един малък урок по етикет.

1. Оранжеви лилиуми

Не само жълтите, но и оранжевите лилиуми не са за препоръчване. Те означават липса на интерес (някой, разбира се, може да възрази, че фактът, че изобщо се прави подарък, вече отхвърля подобна символика.)

2. Жълти карамфили

Докато по-рано червените карамфили винаги са имали политически привкус, защото в исторически аспект се свързват с работническото движение и социализма, днес (подобно на червените рози и лалета) изразяват по-скоро любов и привързаност. Жълтите карамфили са тяхната диаметрална противоположност: символизират презрение.  Това ги прави подходящ подарък за любимия ви враг!

3. Aнемонии

В положителен смисъл анемониите изразяват нежност. В отрицателен обаче са олицетворение на нетрайност.

4. Нарциси

Може би нарцисите са чудесен подарък за сбогуване, когато искате да се разделите с някого. Иначе по-добре се въздържайте да ги подарявате. Защото според древногръцката легенда за Нарцис, който се влюбил в собствения си образ и се удавил, те символизират самовлюбеност. Не така стоят нещата с жълтите нарциси (лулички), които в положителен смисъл са символ на ново начало.

5. Кандилки

Кандилките също са удар под кръста като подарък. Защото с тях подаряващият иска да каже на онзи, който ги получава, че е слабак.

Разбира се, може още много да се пише по темата за цветята, защото има безброй (отчасти противоречиви) обяснения за техния език. Десетте примера, които ви посочихме, може да ви послужат за вдъхновение занапред да се замисляте повече, когато се готвите да подарите цветя, или когато ги поднесат на вас.

Към първата част ТУК.