Учени се опитват да установят причините за различния начин, по който остаряват мъжете и жените, съобщи електронното издание "Юрикалърт"”.

Продължителността на живота на представителките на нежния пол е значително по-голяма от тази на мъжете, но въпреки това дамите по-често страдат от свързани с напредването на възрастта заболявания. 

"Дългосрочната ни цел е да накараме мъжете да живеят толкова дълго, колкото жените, а също и дамите да бъдат толкова здрави, колкото и представителите на силния пол, в напреднала възраст. Затова обаче трябва да разберем откъде идват разликите", обяснява Ю-Сюан Лу, един от водещите автори на изследването, проведено от  Института "Макс Планк" по биология на стареенето в Кьолн, Германия.

Учените дават лекарството против стареене рапамицин на мъжки и женски плодови мухи, за да проучат ефекта върху различните полове. То е инхибитор на клетъчния растеж и имунен регулатор, обичайно използван при лечение на рак и след трансплантация на органи. 

Изследователите установяват, че препаратът удължава живота и забавя свързаните с възрастта чревни патологии при женските екземпляри, но не и при мъжките.

Специалистите констатират също, че рапамицинът увеличава автофагията - процес, при който ненужните клетъчни компоненти се унищожават, в женските чревни клетки. При мъжките индивиди изглежда, че този процес е много активен и не може да бъде допълнително ускорен с терапия. 

Учените наблюдават това и при мишки, на които е даден препаратът. Женските показват повишена автофагия след получаването му. "Предишни проучвания установиха, че женските реагират повече на рапамицин по отношение на удължаване на живота в сравнение с мъжките мишки. Сега разкриваме основния механизъм на тези разлики, като за целта използваме мухи", обяснява Ю-Суан Лу.

"Полът може да бъде решаващ фактор за ефективността на лекарствата против стареене. Разбирането на процесите, които са специфични за даден пол и реакцията към терапевтични средства, ще подобри разработването на персонализирани лечения", допълва Линда Партридж, старши автор на изследването.

/АКМ/

СПОДЕЛЕТЕ