Мислите си, че динозаврите е трябвало да се страхуват само от себеподобни? Грешите.

Динозаврите често са представяни като хищници, които преследват всичко - от по-малки динозаври до Джеф Голдблум, но често пропускаме ролята им на плячка. Много от тях са били храна за по-големи динозаври, но както разкрива нова интересна вкаменелост, някои от тях са били храна и за ранните бозайници.

Необичайната и рядка находка е на 125 млн. години и показва растителнояден динозавър, нападнат от месояден бозайник – и двете животни са вкопчени в смъртоносна битка. Според съавтора на новото изследване д-р Джордан Малън, който е палеобиолог в Канадския музей на природата, това е едно от първите доказателства, които показват, че бозайник е бил хищник на динозавър, а не обратното.

"Мисля, че най-интересен е фактът, че тази нова вкаменелост показва, че екологичните взаимодействия между динозаврите и бозайниците са протичали и в двете посоки; не само по-големите динозаври са изяждали по-малките бозайници", казва Малън пред IFLScience. "Понякога бозайниците са можели да изядат и динозаври - дори почти напълно развити."

Вулканичната дейност погребва бойците мигновено и запечатва тази сцена. Източник: Gang Han

Жертвата е от вида Psittacosaurus - група растителноядни динозаври. Приживе те са били с размерите на голямо куче, което не звучи толкова впечатляващо, докато не научите, че видът бозайник, който го е ловувал, Repenomamus robustus, е бил с размерите на язовец. Ловецът е бил доста миниатюрен в сравнение с най-големите бозайници, живеещи днес, но същевременно е бил един от най-големите живи през креда, когато бозайниците все още не са доминирали в пейзажа.

Как зъбите на животно, подобно на язовец, биха се справили кожата на Psittacosaurus? „Интересен въпрос!“, казва Малън. „Въпреки че и преди сме намирали отпечатъци от кожа на Psittacosaurus, нямаме представа колко дебела е била тя. Това е бил сравнително малък динозавър, така че не смятам, че би имал особено дебела като тази на днешните големи слонове или хипопотами. Repenomamus е бил известен месоядец, така че мисля, че със сигурност е можел да разкъсва плът - дори тази на динозаврите."

Илюстрация на битката. Източник: Michael Skrepnick

Любопитната вкаменелост е открита през 2012 г. в китайската провинция Ляонин, в район, наречен "Китайският динозавърски Помпей". И двата скелета са почти пълни и произхождат от местност, известна като "Liujitun fossil beds", където много вкаменелости на динозаври, дребни бозайници, гущери и земноводни са били погребани след вулканични изригвания, отприщили кални свлачища и потоци от отломки.

Това става ясно от вулканичния материал, открит в скалната матрица на вкаменелостта, както потвърждава и минералогът д-р Аарон Лусие от Канадския музей на природата.

"За да се запази взаимодействие като това, е необходимо индивидите да бъдат погребани бързо", казва Малън. "В случая с животните, описани в нашето изследване, те са били погребани от бързо кално свлачище, състоящо се предимно от вулканична пепел и отломки. Съществува [също така] известна двойка "биещи се динозаври" от пустинята Гоби, които са били погребани внезапно при срутване на дюни."

Ако Repenomamus robustus е знаел, че е хубаво да държиш хоризонта под око, докато поглъщаш динозавър, тази вкаменелост вероятно нямаше да съществува.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Източник: IFLScience