Откриха останки от гигантско древно езеро под Гренландия. То се намира дълбоко под ледената покривка в северозападната част на страната и вероятно е на стотици хиляди, ако не и на милиони години, твърдят учени.

Огромната „езерна вкаменелост“ е феномен, който изследователите не са наблюдавали досега в тази част на света, въпреки че огромната ледена покривка на Гренландия (втората най-голяма след тази на Антарктика) продължава да крие множество мистерии (докато междувременно губи своята маса с притеснителни темпове).

Миналата година учени откриха над 50 субледникови езера под ледената покривка на Гренландия – разтопена течна вода, пленена между твърдата маса на Земята и ледената покривка отгоре.

Новата находка обаче, направена благодарение на мисията Operation IceBridge на NASA, е по-различна – това е древен езерен басейн, отдавна пресъхнал и пълен с изключително стари седиментни рохкави останки (скали, дебели до 1,2 км). Отгоре пък е покрито с около 1,8-километрова ледена покривка.

Можете да видите очертанията на езерото по-горе, оцветени в червено. Източник: Columbia University, adapted from Paxman et al., EPSL, 2020)

Когато езерото се е формирало преди хиляди или милиони години, регионът не е бил скован в лед, обясняват учените. Тук вероятно е имало огромно езеро, простиращо се на 7100 кв/км и съдържащо 580 кубични км вода. То се е захранвало от най-малко 18 древни потока, които някога са съществували на север от езерото.

Въпреки че няма как да знаем със сигурност колко древно е това езеро (или дали е пресъхвало и се е пълнило множество пъти), ние все пак бихме могли да анализираме рохкавите скали по него. На практика те представляват своеобразна капсула на времето.

„Ако успеем да се доберем до тях, те биха могли да ни разкрият кога ледът е присъствал и кога – не“, коментира водещият автор на проучването ледниковият геофизик Гай Паксмън от Колумбийския университет.

Изследването е публикувано в Earth and Planetary Science Letters.