По-малко риба и повече водорасли? Учените се опитват да разберат последиците от историческата липса на лед в Големите езера в Северна Америка, предаде Асошиейтед прес.

Необичайно топлата зима остави водоемите почти без лед и накара изследователите да се опитат да разберат възможните последствия от ускоряващите се климатични промени.

От 1958 г. биолози от Мичиганския технически университет наблюдават всяка зима крехката популация на вълци на отдалечен остров на Горното езеро, но през този сезон им се налага да съкратят планираното седемседмично проучване само на две седмици, пише БТА. Ски самолетът, с който изследват животните, използва замръзналото езеро като писта за кацане, тъй като на острова няма къде да се кацне. Но тази необичайно топла зима остави Големите езера почти без лед.

С ускоряването на климатичните промени учените се опитват да разберат как зимите без лед могат да повлияят на най-голямата сладководна система в света, отбелязва Асошиейтед прес. 

Повечето от ефектите все още са теоретични, тъй като езерата са доста коварни за експедиции за събиране на данни през най-студените месеци, а биолозите отдавна смятат, че под леда все пак се извършва екологична дейност. 

Те обаче твърдят, че промените биха могли да имат сериозни екологични, икономически и културни последици, включително чрез щети на определени видове риба, ерозия на плажовете, разрастване на водораслите и запушване на плавателните канали.

По данни на Европейската агенция за климата през януари на планетата са регистрирани рекордни горещини за осми пореден месец. Горната част на Средния Запад на САЩ не прави изключение, като в края на миналия месец Чикаго се радваше на температури от 21 градуса по Целзий, а в Уисконсин се появиха първите февруарски торнада, припомня Асошиейтед прес.

Изследователите не разполагат с много данни за това как годините на зимите без лед могат да променят езерата, но имат доста теории. 

Незаледените езера могат да абсорбират слънчевата светлина по-бързо и да се затоплят по-рано през пролетта. Някои биолози предполагат, че това може да доведе до по-ранно и по-голямо разцъфтяване на синьо-зелените водорасли, които могат да бъдат токсични за хората и да попречат на летния туризъм.

Без лед горните нива на езерата вероятно ще се затоплят още по-бързо от обикновено, което ще допринесе за термичната стратификация, при която се образуват слоеве от по-студена и по-топла вода. 

В долните, по-студени и по-плътни нива ще постъпва по-малко кислород, което може да доведе до загиване на планктона и други организми, смятат някои учени. 

Бялата риба и езерната пъстърва обикновено се излюпват през пролетта и се хранят с планктон, така че по-малкото му количество вероятно ще доведе до намаляване на рибните популации. Това пък може да доведе до по-строги риболовни квоти и по-високи цени в магазините за хранителни  стоки и ресторантите, отбелязва Асошиейтед прес.