Панчаревското езеро е язовир в горното течение на река Искър. Намира се на 12 км южно от центъра на София в посока Самоков и Боровец. Красивата природа и близостта му до София го правят любимо място за излети и почивка на софиянци.

По бреговете на езерото са оформени три рекреационни ядра – балнеолечебен комплекс около минералните извори, спортен център на територията на Национална гребна база „Средец“, която е специализирана за провеждане на тренировки и състезания в гребните дисциплини и зона за отдих и атракции в местността „Плажа“ в южния му край. В близост до гребната база се намира и централният понтонен кей за наемане на плавателни съдове за разходки. По източния бряг на езерото минава живописна панорамна пътека, от която се разкриват красиви гледки към Витоша, Плана планина и селата Панчарево и Кокаляне. Като алтернативен маршрут на пътеката се използва изграденият в миналото път за заснемане на състезанията, който върви успоредно на брега и осигурява лесен достъп до някои спортни обекти и заведения, както и възможност за излети около самата вода.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery
Gallery

През годините районът се утвърждава като предпочитано място за спорт, отдих и развлечение на столичани и гостите на столицата, за което допринася изградената спортна и почивна база, множеството уютни заведения за обществено хранене и чистата природа, в непосредствена близост до София. Към това се прибавя възможността за наемане на водни колела, лодки и добрите условия за ветроходство.

Източник: pancharevo-bg.com

Редакция: обекти.бг

Снимки: обекти.бг