Палеонтолози в Египет откриха изчезнал вид кит, живял преди 41 милиона години, когато предците на тези животни тъкмо са завършвали прехода си от сушата към морето.

Екипът е нарекъл вида Tutcetus rayanensis на името на египетския цар Тутанкамон и на защитената местност Вади Ел-Раян в египетския оазис Фаюм, където е намерен и типовият екземпляр.

С приблизителна дължина от 2,5 метра и телесна маса от около 187 килограма Tutcetus е най-малкият вид, който сме откривали досега, сред базилозаврите - най-старите известни китове, които са живели изключително във водата.

Ръководителят на екипа Хешам Салам от Американския университет в Кайро (АУК) заяви, че това е "забележително откритие, което документира една от първите фази на прехода към изцяло воден начин на живот".

Базилозаврите "са развили рибоподобни характеристики, като обтекаемо тяло, силна опашка, плавници и опашен плавник. Те дори са разполагали със задни крайници (последните за вида си), които са били достатъчно видими, че да бъдат разпознати като "крака", които не са били използвани за ходене, а вероятно за чифтосване", каза Салам в изявление на АУК.

Ерик Зайферт от Университета на Южна Калифорния, съавтор на откритията на екипа, публикувани в Communications Biology, заяви, че когато става дума за разбирането на ранната еволюция на китовете и прехода им към изцяло водно съществуване, еоценските фосилни находища в Западната пустиня на Египет отдавна са най-важните.

В оазиса Фаюм, на около 150 км югозападно от Кайро, се намира Вади ал-Хитан, Долината на китовете, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, в който са открити стотици вкаменелости на някои от най-ранните форми на китовете.

Сега Фаюм е оазис в Западната пустиня и е бил под тропическо море през еоценския период преди 56-34 милиона години.

Източник: Science Alert