Американски учени установиха, че делфините притежават "слонска памет". Оказва се, че тези морски бозайници могат да разпознаят характерния сигнал на свой събрат след 20-годишна раздяла.

Нещо повече, според автора на изследването Джейсън Брук от университета в Чикаго, за делфините вече е доказано, че те притежават най-силната памет в животинското царство, установена с научни методи.

Проучването на Джейсън Брук се съсредоточило върху дългосрочните спомени на делфините и способността им да разпознават специфичните сигнали, които те издават и които носят "личния им подпис". С тези позивни те представят нещо подобно на името си и то бива веднага разпознато от себеподобните им. 

Американският биолог се опитал да установи колко дълго пазят тези морски бозайници в паметта си информацията за идентификационния сигнал на свой събрат. 

Неговото изследване обхванало 43 делфина, настанени в шест зоо и аквапарка. Тези шест  структури са си разменяли през годините делфини помежду си, като са запазили точни данни за тяхната история.

В рамките на експеримента на морските обитатели им били пускани записи на сигнали на техни събратя. Те реагирали на тези, с които са били в контакт, дори и да са минали много години оттогава. 

Изследователят посочва примера на самките Али и Бейли, които били на две и четири години, когато живеели заедно в аквапарк във Флорида. Днес Али е настанена в чикагската зоологическа градина Брукфийлд, а Бейли - в резерват на Бермудите. Двадесет години и шест месеца след последната им среща Бейли прекрасно разпознава записаните сигнали на Али. 

 

Според Брук делфините разполагат със социална памет, много близка до тази на хората.