Над 80 000 малки китоподобни или водни бозайници са били убити миналата година, разкрива нов доклад на международните неправителствени организации за опазване на дивата природа Pro Wildlife и Whale and Dolphin Conservation (WDC), цитиран от ДПА.

Докладът, който прави глобален преглед на целенасочения лов на малки китове, делфини и морски свине, отбелязва, че действителните цифри са много по-високи, пише БТА. Малките китоподобни не се регулират от нито една международна конвенция или междуправителствена агенция, което води до лошо документиране и отчитане на експлоатацията им.

Експоненциалният ръст в търговската употреба на делфинско месо като стръв и повишената консумация от човека водят до нарастващата експлоатация на бозайниците.

Консумацията на делфинско месо, особено в региони, където то не е традиционна храна, също се увеличава. Заради икономическата криза във Венецуела се наблюдава увеличение на потреблението на месо от делфини. На островите Тристан да Куня и в Гвинея рибарите наскоро са започнали да консумират този вид месо.

Докладът хвърля светлина върху широко разпространеното намаляване на малките китоподобни, които включват всички зъбати китове с изключение на кашалота, делфините и морските свине. 

През последните години намалената гъстота на видовете е принудила ловците да изминават по-големи разстояния, за да намерят плячката си.

Мораториумът на Международната китоловна комисия от 1996 г. спомогна за значително намаляване на търговския китолов. Продължаващото от десетилетия широкомащабно изследване на малки китоподобни обаче остава пренебрегвано и в повечето случаи нерегулирано на международно ниво.