Някога Северна Америка е била дом на гигантски и подобни на щраус динозаври, наречени орнитомимозаври, открива ново изследване. Един от най-големите видове, известни на човечеството, е бродел из земята, която днес наричаме Мисисипи. Животното е тежало близо 800 кг, имало е малка глава, разположена на дълга шия, кръгло тяло и дълги крайници.

Този нов вид, живял преди около 85 млн. години, хвърля повече светлина върху орнитомимозаврите в Северна Америка – място, което през късната Креда е било разделено от океан на две големи земни маси. На запад се е намирала Ларамидия, а на изток – Апалахия. Именно тук е живял и този интересен динозавър.

Неговите останки са открити на дъното на река Мисисипи от палеонтолози от Природонаучния музей на Северна Каролина, САЩ.

Изследователите се натъкват на няколко вкаменелости на речното дъно. След като сравняват пропорциите им, те достигат до заключението, че намерените кости са от два различни екземпляра от т.нар. орнитомимозаври. 

Източник: Tsogtbaatar et al., CC BY 4.0

Единият от тях е тежал над 800 килограма. Палеонтолозите смятат, че към момента на смъртта си този екземпляр все още е растял. Това го превръща в един от най-големите известни орнитомимозаври, бродили по Земята в периода късна креда преди 101 до 66 милиона години. 

Известни като динозаври, имитиращи птици, орнитомимозаврите са изглеждали като щрауси с малки глави, дълги предни крайници и силни крака. В хода на еволюционната си история пернатите динозаври са достигнали гигантски размери. Тези, които са еволюирали през ранната креда преди 145 до 101 милиона години, са били значително по-дребни с тегло до 12 килограма. 

Изследването е публикувано в PLOS ONE.