Вследствие на климатичните промени скоростта, с която ледовете се топят из цялата планета (и на земята, и на сушата, и в северното и в южното полукълбо), се увеличава с всеки изминал ден.

Сателитни снимки показват, че от 1994-та насам в Гренландия и Антарктика, както и в Северния ледовит океан и Южния океан, са се разтопили на 28 трлн. лед. Събрано накуп, това количество се равнява на пласт, дебел 100 метра и с размера приблизително на Великобритания. Водата, образувала се от разтапянето на лед от Северния ледовит океан и Антарктика, съставлява половината от тази маса.

„Ледените покривки в момента са застрашени от възможно най-лошите климатични сценарии, изготвени от Междуправителствената експертна група по климатичните промени“, коментира Томас Слейтър, който изучава земната и ледената алтиметрия в Университета на Лийдс.

„Покачването на морското равнище с подобни мащаби ще има сериозни последствия върху крайбрежните общества още през този век.“

Учените ни предупреждават за това от десетилетия и тази реалност най-накрая е надвиснала над главите ни – при това без никакви признаци на забавяне.

По време на 23-годишното проучване изследователите забелязват почти 60-процентно увеличение на загубата на лед.

Източник: Planetary Visions/ESA/NASA

На изображението по-горе: според Европейската космическа агенция „ 1 трлн. тона лед може да се изобрази под формата на леден куб с 10x10x10 км.“ Конкретно на тази илюстрация кубът, надвиснал над Ню Йорк, е по-висок дори и от Еверест.

През 2020-та ледената покривка по Северния ледовит океан достигна най-малките си размери от 1979-а насам (когато започват и сателитните наблюдения над района). Ледът в Антарктика пък се топи с невиждана досега скорост.

Земята губи своята ледена покривка изключително бързо и последствията могат да бъдат страховити. С покачването на атмосферните температури, океаните също ще започнат да се затоплят. Това от своя страна ще доведе до разтапянето на както на планинските ледници, така и на ледовете в океаните.

Сателитните наблюдения показват, че ледниците са може би най-сериозно засегнати от климатичните промени – особено тези в Гренландия, Аляска и южните Анди. Въпреки факта, че те съставляват едва 1 процент от общия обем от лед на земята, изследователите откриват, че те допринасят за почти една четвърт от глобалната загуба на лед.

Според сателитните наблюдения в периода 1994-2017 6,1 трилиона тона лед са се разтопили от планинските ледници, 3,8 трилиона тона – от ледената покривка на Гренландия и 2,5 трилиона тона – от тази на Антарктика.

Всичко това е допринесло с 35-сантиметрово покачване на морското равнище и макар и южният лед да е по-устойчив, и той също започва да се поддава на промените, предизвикани от глобалното затопляне.

От 2012-та загубата на лед в Антарктика се е утроила в сравнение с предишните две десетилетия. Това до голяма степен се дължи на широкоразпространеното топлене на ледниците и на изтъняването на шелфовите ледници.

Покачващите се температури също започват да оказват влияние върху плуващите ледове, като карат най-старите и най-дебелите парчета да се отчупват. Въпреки че това конкретно топене не допринася директно за покачването на морското равнище, това не означава, че не представлява заплаха.

„Една от ключовите функции на арктическия лед е да отразява слънчевата радиация обратно в космоса и да поддържа температурите в Арктика ниски – обяснява Изобел Лоурънс от Университета на Лийдс. – С намаляването на леда океаните и атмосферата ще абсорбират все по-големи количества слънчева енергия и съответно – Арктика ще се затопли  много по-бързо от което и да е друго кътче на планетата. Това от своя страна ще ускори топенето както на ледовете в океана, така и на ледниците и на ледената покривка и, разбира се, морското равнище ще се покачи.“

Експерти предупреждават, че всеки сантиметър, с който морското равнище се покачва, застрашава милиони хора по цял свят, живеещи по крайбрежните райони. Нещо повече – планинските ледници са ключов източник на питейна вода за много местни общества.

Ако нещата продължават в същия дух, до 2035-та Арктика на практика ще остане без лед.

Изследването е публикувано в The Cryosphere.