Повечето деца обичат да помагат в кухнята, когато мама готви. А всички специалисти са категорични, че това е полезно за тях. Разбира се, задачите трябва да бъдат съобразени с възрастта им. Но при всички случаи те носят много плюсове и са важни за тяхното израстване. Най-малките така ще развият фината моторика, а по-големите ще научат някои полезни умения. А и храната, приготвена от тях самите, винаги е по-вкусна, нека бъдем честни. Дори омразните броколи могат да се превърнат в любимо ястие, когато детето е участвало в приготвянето им.

Това е причината ние, от „Новите родители“, да стартираме нова рубрика за вас, в която всеки петък ще ви предлагаме рецепта, която бихте могли да приготвите заедно с децата през уикенда. А ако са по-малки, те просто ще ви помагат, докато я правите. Започват по-дъждовни и мрачни месеци, през които няма да имате възможност да бъдете по цял ден навън, така че готвенето е едно чудесно, забавно и полезно занимание за почивните дни. И вкусно!

За да е още по-интересно и забавно, рецептите във всеки месец ще бъдат обединени тематично. А на страницата ни във Фейсбук, в коментар под съответния пост може да ги допълвате и със свои предложения.

И така, обявяваме: Октомври! Месецът на тиквите!

Вкусна кремсупа от тиква

Необходими продукти:

500 г тиква

1 голям картоф

1 морков

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

2 триъгълничета топено сирене

250 мл прясно мляко

120 мл вода

100 мл течна сметана

1 с.л. зехтин

1-2 щипки сол

тиквени семки, за декорация

домашни крутони, за поръсване

1. Сварете тиквата в малко вода. Или директно я изпечете във фурната, за да си спестите трудното рязане и белене на кората. Готовата тиква намачкайте с вилица.

2. Настържете моркова на едро ренде, а картофа, лука и чесъна нарежете на по-дребни парченца.

3. Загрейте в тенджерата зехтина и задушете съвсем за кратко (до златисто) лука, чесъна и моркова едновременно.

4. Добавете картофа, прясното мляко и водата, варете до омекването му.

5. Прибавете тиквата, накъсаното на парченца топено сирене и сметаната. Посолете леко, разбъркайте и варете още десетина минути, не повече.

6. Дръпнете от котлона и пасирайте до кремообразна консистенция. Поднесете супата, поръсена с тиквени семки и крутони.

Добър апетит!

Новите родители