Миенето на съдове може значително да намали нивото на стрес, ако се прави старателно и съсредоточено, сочи ново проучване, цитирано от „Тайм“.

Учени от Университета в щата Флорида наблюдавали 51 студенти как мият чинии. Преди да започнат, половината прочели кратко описание за технологията на миене, което да ги накара да се фокусират умствено върху задачата. Докато другата половина прочели информативно описание, което да им създаде ясна представа за задачата, която на свой ред изпълнили механично.

Изследователите установили, че тези, които мият съдове грижливо и са ангажирани с дейността, т.е. фокусират се върху аромата на сапуна, температурата на водата и повърхността на чиниите, са увеличили вдъхновението си с 25%, а същевременно са нивата им на стрес намалели с 27%.

Групата, която не миела съсредоточено чиниите, обаче не получила никакви ползи от задачата.

„Изглежда, че всекидневната дейност, към която се подхожда съзнателно и с яснота, може да подобри способността за съсредоточаване, което от своя стана да намали стреса и да окаже благотворно влияние върху психологическото състояние на човека“, заключават авторите на изследването.