Готвим заедно и вкусно: кремсупа от тиква!
Повечето деца обичат да помагат в кухнята, когато мама готви. А всички специалисти са категорични, че това е полезно за тях. Разбира се, задачите трябва да бъдат съобразени с възрастта им. Но при всички случаи те носят много плюсове и са важни за тяхното израстване. Най-малките така ще развият фината моторика, а по-големите ще научат някои полезни умения. А и храната, приготвена от тях самите, винаги е по-вкусна, нека бъдем честни. Дори омразните броколи могат да се превърнат в любимо ястие, когато детето е участвало в приготвянето им.
Това е причината ние, от „Новите родители“, да стартираме нова рубрика за вас, в която всеки петък ще ви предлагаме рецепта, която бихте могли да приготвите заедно с децата през уикенда. А ако са по-малки, те просто ще ви помагат, докато я правите. Започват по-дъждовни и мрачни месеци, през които няма да имате възможност да бъдете по цял ден навън, така че готвенето е едно чудесно, забавно и полезно занимание за почивните дни. И вкусно!
За да е още по-интересно и забавно, рецептите във всеки месец ще бъдат обединени тематично. А на страницата ни във Фейсбук, в коментар под съответния пост може да ги допълвате и със свои предложения.
И така, обявяваме: Октомври! Месецът на тиквите!
Вкусна кремсупа от тиква
Необходими продукти:
500 г тиква
1 голям картоф
1 морков
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 триъгълничета топено сирене
250 мл прясно мляко
120 мл вода
100 мл течна сметана
1 с.л. зехтин
1-2 щипки сол
тиквени семки, за декорация
домашни крутони, за поръсване
1. Сварете тиквата в малко вода. Или директно я изпечете във фурната, за да си спестите трудното рязане и белене на кората. Готовата тиква намачкайте с вилица.
2. Настържете моркова на едро ренде, а картофа, лука и чесъна нарежете на по-дребни парченца.
3. Загрейте в тенджерата зехтина и задушете съвсем за кратко (до златисто) лука, чесъна и моркова едновременно.
4. Добавете картофа, прясното мляко и водата, варете до омекването му.
5. Прибавете тиквата, накъсаното на парченца топено сирене и сметаната. Посолете леко, разбъркайте и варете още десетина минути, не повече.
6. Дръпнете от котлона и пасирайте до кремообразна консистенция. Поднесете супата, поръсена с тиквени семки и крутони.
Добър апетит!













