Изследване установи, че ако връзката ви се намира в криза, един от най-успешните начини да я заздравите, независимо дали вярвате или не, е да започнете да си споделяте миенето на чиниите у дома. Една от причините за това, е че оставянето на миенето на чиниите за само един от партньорите е най-вероятно да уврежда връзката. Данните от изследването са показали, че при хетеросексуални жени, които са миели изцяло или почти изцяло съдовете у дома, е имало:

- По-ниско удовлетворение от връзката

- Повече конфликти във връзката

- По-малко и/или по-лош секс

Изследването е проучило различни съвместни домакински дейности, които освен миенето на съдовете са включвали и пазаруването, почистването и прането. Оказало се че специално при миенето на съдовете има нещо особено дразнещо. Според водещия автор на изследването д-р Дан Карлсън, причината за това вероятно е, че миенето на съдовете е твърде неблагодарна дейност, за разлика, например, от готвенето, което се отличава с особени благодарности.

Ситуацията, разбира се, следва да бъде взета основно от мъжете, защото именно дамите са онзи пол, който най-често поема неблагодарното задължение. Но истината е, че ситуацията започва да се подобрява, защото има засилваща се тенденция мъжете да поемат от това бреме. Средно статистически на седмица мъжете мият чиниите средно 4 часа, което е два пъти повече от двата часа седмично, които са били факт през 1965 година.

Psy Blog