В днешното забързано ежедневие е трудно да се храним правилно и да спортуваме. След консултация със здравни и фитнес специалисти, както и специалисти по храните, е съставен следният списък от 7 лесни стъпки за по-добро здраве. Съветите в него се отнасят до две основни правила – баланс и разнообразие.

Номер 1: Закуската като задължителен навик

Изследванията показват, че хората, които закусват, приемат по-малко калории на обяд и на вечеря. От значение е и вида на самата закуска – зърнените закуски или плодовете са много по-полезни за разлика от яйцата и сладкишите, които предполагат консумация на повече наситени мазнини след това. Счита се, че закуска, която е с високо съдържание на фибри и въглехидрати, но с ниско съдържание на мазнини, подобрява метаболизма. Добър пример за това са бананите или сухите зърнени храни, плодовото кисело мляко, богато на антиоксиданти и калции, а също и енергийните блокчета, но с ниско съдържани на калории и наситени мазнини.

Номер 2: Мислете „на порции”

Храненето не бива да превишава необходимото за организма количество. То трябва да е балансирано и е препоръчително да включва зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Някои по-важни подробности: порцията месо е добре да е с размерите на тесте карти или колкото дланта ни, етикетите върху опаковките трябва да се четат, препоръчително е да се хапват едно или две предястия вместо основното, необходимо е да се приемат много течности и най-вече вода.

Номер 3: Планирайте отделните хапвания

Похапването между основните закуска, обяд и вечеря не е толкова лош навик, защото би могло да предотврати преяждането, а в същото време поддържа нивото на кръвната захар нормално, както и мозъчната дейност балансирана. За тази цел може предварително да се приготвят парченца плодове или зеленчуци, които да заситят моментния апетит. В никакъв случай обаче храната не бива да се приема като средство, което да оправи настроението ни.