Многобройни проучвания показват, че външни стимули като звуци, светлина и миризми могат да окажат силно влияние върху това, което сънуваме. Едни от най-интересните експерименти, доказващи тази теория, са дело на френския лекар Алфред Мори (1817-1892). Мори изучава най-вече собствените си съновидения. Разказът за едно от тях дори вдъхновява известната картина на Салвадор Дали „Сън, породен от полет на пчела около нар секунда преди събуждането”. Според лекаря асоциацията на външния дразнител с някаква представа се свързва със спомените и несъзнателните желания на сънуващия. Алфред Мори кара асистентите си да правят различни странни неща с него, докато спи, и после записва сънищата, провокирани от тези стимули. Ето и най-интересните от тях.

1. Гъделичкат устните и върха на носа му с перо. Мори сънува, че го подлагат на ужасни мъчения – на лицето му залепват маска от нажежена смола, която после откъсват заедно с кожата.

2. Почукват с ножици по щипци за захар. Мори сънува, че звънят камбани и се води битка. Сънят го отвежда в дните на Февруарската революция през 1848 г.

3. Поднасят одеколон към ноздрите му. Мори се озовава в Кайро, в дюкяна на прочутия италиански парфюмерист Йохан Мария Фарина, изобретателя на одеколона. Следват фантастични приключения, които лекарят не успява да си спомни с подробности.

4. Пощипват леко врата му. Мори сънува, че му слагат вендуза и това усещане го отвежда до лекаря от неговото детство.

5. Приближават нагорещена ютия до лицето му. Мори сънува, че в къщата му са нахлули бандити, които принуждават семейството му да предаде парите и скъпоценностите си, като поставят краката им върху пламтящи мангали.

6. На челото му капват вода. Мори се озовава в Италия, плувнал в пот и утоляващ жаждата си с бяло вино от Орвието.

7. Когато осветяват лицето му със свещ, чийто лъч е филтриран през червена хартия, Мори сънува урагани, жеги и морската буря, която е видял някога в Ламанша.

По-късно много учени тръгват по стъпките на Мори и изучават как могат да контролират сънищата си посредством външни влияния. Психофизиологът Стивън Лаберж разработва техники, чрез които можем да влизаме в осъзнати сънища – такива, в които знаем, че сънуваме. На първо място е техниката мнемонично въвеждане на осъзнати сънища (MILD). Тя е подходяща и за начинаещи и позволява да се научим да ръководим сънищата си, докато те протичат в главата ни.

Техниката MILD

Първите две стъпки може да изпълните и сега, а останалите – точно преди да си легнете.

1. Припомняне

Важно е по принцип да умеете да си спомняте какво сте сънували. Извикайте в паметта си колкото може повече сънища, които сте имали напоследък. Опитайте се да вникнете в атмосферата и подробностите.

2. Връзка с реалността

През деня постоянно се питайте „Сънувам ли?” и опитвайте да установите за себе си разликата между съня и реалността с просто физическо движение. Чудесен начин е да нагласите телефона си да звъни на всеки час и тогава да натискате лявата си длан с два пръста на дясната ръка. Ако сте будни, всичко е нормално. Ако спите обаче, пръстите ще преминат през дланта ви! С повече практика може да оставите телефона да звъни и нощем (но не толкова, че да ви събуди) и да проверите дали можете да се накарате да изпълните упражнението и насън. За да постигнете това, трябва да правите поне 10 „проверки на реалността” на ден в продължение на няколко дни.

3. Самовнушение

Когато си легнете довечера, повтаряйте си следните самовнушения наум:

• Когато сънувам, ще знам, че сънувам.
• Следващото нещо, което ще видя, ще е сънят.
• Тази нощ ще сънувам осъзнат сън.
• Сега сънувам.

Лаберж твърди, че по този начин може да програмирате команди в паметта си, които после ще си спомните по време на съня. Важно е да се фокусирате върху смисъла на командите. Повтаряйте ги, докато не започнете да се унасяте. Тогава може да пристъпите към последната стъпка.

4. Визуализирайте съня

Когато сте напълно отпуснати и заспивате, си представете, че сте се върнали в сън, който сте видели наскоро. Този път обаче ще промените края му. Например вървите през поле и стигате до река. Опитайте се да видите пейзажа възможно най-ясно. Нека този път през реката да минава мост и вие да пресечете по него. Представете си, че от другата страна ви чака нещо фантастично, нещо, което няма да видите в реалния живот. Тогава си кажете „Сънувам!”. Целта на техниката е да заспите, докато правите това упражнение. Ако успеете, шансът да влезете в осъзнат сън и да започнете да го контролирате е много голям!

Бонус: Лаберж открива, че ако се будим през нощта, за да идем до тоалетната или да пием вода, шансовете да видим осъзнат сън нарастват значително.