Обикновено всички приемаме, че бързата храна като хамбургерите, приготвени в някоя от познатите вериги закусвални, трудно може да бъде приета за здравословна с изключение на някои компании, които усилено рекламират продуктите си като такива. Сега този дебат може да бъде подновен с нови доказателства за обратното.

Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис обявиха резултатите от ново проучване, което показва, че тинейджърите, които се хранят в Subway консумират практически същото количество калории като тези, които ядат в McDonalds. Особено интересно е, че нивото на натрий в продуктите на двете вериги е почти еднакво. Продуктите на Subway съдържат средно 2.149 милиграма натрий, докато тези на McDonalds имат 1.829 милиграма.

Преглеждайки хранителния профил на сандвичите на Subway, учените установяват, че те са малко по-здравословни от тези на McDonalds, но въпреки това храната съдържа три пъти по-голямо количество сол, отколкото се препоръчва от американския Институт по медицина.

Новината определено може да подейства като шок за онези потребители, които вярват, че Subway е между здравословните вериги за бързо хранене, коментират учените. В действителност, в менюто на Subway са открити само един-два наистина хранителни продукта. Когато гарнирате сандвича си с червено месо, бекон и три вида сирене, здравословните опции наистина не са много, казват диетолозите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Тяхното изследване показва, че през последните 14 години в подобрението в менютата на веригите да бързо хранене е минимално. Средната стойност на хранителните свойства на техните продукти през 1997 г. е била 45 пункта, а през 2012 г. е 48 пункта.

Изводът е, че не трябва сляпо да вярваме на всички опции в менютата, които твърдят, че са здравословни. По-скоро такива случаи са рядкост и трябва да бъдем по-отговорни за здравето си, предупреждават учените.

Източник: Live Science