Учени достигнаха до заключението, че храната е значително по-вкусна, когато не ползваме прибори, а я консумираме с ръце. Недостатъкът в случая е, че по този начин ядем доста повечe.

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка, още преди храната да попадне в устата, отбелязва „Дейли мейл“. Но това се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

Университетът „Стивънс“ в Ню Йорк е доказал това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.

„Ефектът е интересен.Двете групи явно не обработват информацията по същия начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана“, казва ръководителката на проучването – българката доц. Адриана Маджаров.