Октоберфест е най-големият народен празник в света. Провежда се ежегодно в Мюнхен от 1810 година назад, като през 21.век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. Гостите обикновено изяждат 80 000 свински джоланчета и зашеметяващите 500 000 пилета.

Знаете ли обаче, че първоначално Октоберфест в началото не е бил народен празник, а спортно мероприятие.

През октомври 1810 година баварският принц Лудвиг се жени за Тереза Саксонска, а за народа се организира голямо конно надбягване. Събитието предизвиква голям интерес. За място на провеждането му е избрана голяма поляна, която наричат на името на булката – Терезиенвийзе („Поляната на Тереза“). Поради големия интерес се взима решение празникът да се повтори и на следващата година.

С течение на времето започва да става все по-популярно и да се разраства все повече, докато не се превръща в мащабен увеселителен празник с въртележки, люлки и различни павилиони, но в началото не е  разрешена продажбата на алкохол и храна. През 1819 г. градът решава празникът да се провежда всяка година.

Октоберфест започва винаги в предпоследната събота на септември и продължава между 16 и 18 дни. През този период към Мюнхен се стичат над шест милиона души от цял свят.