Защо сте винаги уморени?

05 февруари 2019 г., 21:22
1667

Shutterstock

Някои хора са толкова изпълнени с живот и енергия, но по някаква причина, дори когато са се наспали повече от достатъчно, те продължават да се борят с умората и прозявките цял ден.

И така, защо сте винаги уморени? Видео на ASAP Science обяснява.

Ако проблемът не е в часовете сън, втората най-разпространена причина за умората идва от липсата на физическа активност и лошият начин на хранене. Изследване след изследване открива, че възрастните, които започват да правят леки упражнения по няколко пъти в седмицата, докладват повече енергия след шест седмици. Хората, които спортуват по-редовно също така спят по-добре, макар проучванията да показват, че те не спят по-дълго.

Но ако това не помогне, не се обръщайте веднага към кафето. Макар много изследвания да показват, че то е полезно за здравето, е доказано, че зависимостта от него ни прави по-сънливи. Кофеинът блокира аденозина в мозъка, който се натрупва с течение на деня, така че вечер ви се спи. Но консумацията на кафе или енергийни напитки 6 часа преди лягане, може да се отрази върху качеството на съня ви. Като резултат, хората, които не използват кофеин, често се чувстват по-добре на сутринта.

Може би е добре първо да се погрижите за хидратацията – пиете ли достатъчно вода? Едно изследване е открило, че спад с 1,5 % от нормалното равнище на водата в организма може да причини проблеми с концентрацията. Кръвта се сгъстява, което забавя хранителните вещества и кислорода да достигнат мускулите и органите. Достатъчен е спад от 2% процента, за да се почувствате жадни и макар да няма нужда да поглъщате литри, да пиете достатъчно вода, за да не ожаднявате със сигурност ще помогне. Хидратирани сте достатъчно, когато урината ви е бледо жълта. Всеки по-тъмен цвят означава, че е време за чаша вода.

Изпитите бири или чаши вино може също да се отразяват на начина, по който се чувствате през деня. Изследвания са открили, че след алкохолно опиянение, макар участниците в експеримента да заспиват по-бързо, качеството на съня им всъщност е много по-ниско, особено през втората половина на съня. В крайна сметка алкохолът намалява количеството РЕМ сън, което получавате. И ако препивате и спите до късно през уикендите, липсата на стабилен режим на сън е ключов фактор за умората. Опитайте през уикендите да се събуждате в час по-близък до обичайния през останалата част от седмицата и да подремвате по не повече от половин час през деня. Това презарежда тялото ви, без да навлизате в дълбок сън, което би ви направило по-уморени. Така ще е по-лесно и да си легнете навреме в неделя вечер и понеделникът да не е така опустошителен.

Разбира се, психичното ви състояние също играе роля. Тревожността е сериозен проблем. Когато човек се тревожи какво си мислят хората, винаги е напрегнат по отношение на работата, и премисля всяко взето решение, това е физически изтощително. Умората е един от признаците на генерализираното тревожно разстройство.

От друга страна депресията може да причинява физическа и емоционална умора, която повечето сън не е задължително да облекчава. При много хора тя е свързана с безсъние.

И последно, може да сте „сова“. Около 20% от хората са генетично предразположени да стоят будни до късно. Но ритъмът на живот от 9 до 5 им пречи да си набавят нужното количество сън. „Совите“ се чувстват сякаш са попаднали в друга часова зона всеки ден. Неслучайно това явление се нарича „социален джет лаг“.

Ако причината не е в никое от по-горе изброените неща, и проблемът продължава въпреки промяната в навиците, консултирайте се с лекар. Постоянната умора може да се дължи на заболяване като сънна апнея, проблем с щитовидната жлеза или диабет.

Ключови думи:
Коментари