Безсънието се отразява на храненето и често е причина за преяждане и затлъстяване. Това го знаем. Но неврофизиолози обясняват как и защо се случва това: в кръвта се повишава концентрацията на химически вещества, които увеличават удоволствието от храната, съобщава списание Sleep.

14 доброволци – мъже и жени на около 20-годишна възраст, прекарали два пъти по 4 дни в клиниката на университета в Чикаго. Първия път спели по 8 часа, втория – по 4. Хранели се три пъти дневно – в 9.00, 14.00 и 19.00 часа.

Оказало се, че липсата на сън не увеличава сериозно разхода на енергия (приблизително 17 калории на час). Но чувството на глад расте значително – след 4 часа сън участниците поглъщали по 300 калории. Пикът на чувството за глад настъпвал на обяд. На всичкото отгоре доброволците били най-силно привлечени от вкусна, но и не много полезна храна – бисквити, бонбони и чипс.  

Учените установили, че в кръвта на лишените от сън неочаквано силно расте концентрацията на ендоканабиноид (ендогенни невротрансмитери, които стават „мишена“ на активната съставка на конабиса). Като цяло след нощ  без сън техните нива скачат с 33% над нормата, а около средата на деня нарастват още – именно тогава се появява и най-силното чувство на глад. 

Източник: Мениджър Нюз