Учените откриха, че един общ главен телесен часовник може би управлява няколко други w реално време и по централизиран начин.

Като са проучвали плодови мушици, които като хората имат няколко циркадни часовника, които регулират ритъма на техните ежедневни биологични процеси, учените са открили нещо много и много интересно. Те са получили доказателства, че един-единствен главен часовник управлява всички други вътрешни часовници, които регулират моделите на спане и ядене, освен други ключови функции на органи и на организма.

“Това е първото изчерпателно научно изследване, което дава пълно описание на веригите, които свързват циркадните часовници. Данните показват, че т.н. сдвоен осцилаторен модел всъщност наистина съществува и функционира в определени случаи,” обяснява един от учените, Кристиян Вегенер от университета Вюрцбург в Германия. Екипът е изследвал невронните вериги на преди това хипотетичния главен часовник, които свързват циркадния часовник в мозъка на плодовата мушица с периферния часовник на една от жлезите й, която е отговорна за производството на стероидните хормони. 

Източник: Science Alert