Когато Томас Едисън тества първата електрическа крушка през 1879 година, едва ли би могъл да предположи, че изобретението му един ден ще доведе до глобална епидемия от затлъстяване.

Изкуственото осветление ни помага да работим и да се забавляваме по всяко време на деня, но всяко нещо си има цена.

„Електрическата светлина позволи на хората да нарушат някогашната синхронизация между човешкия вътрешния часовник и околната среда. През последното столетие дневният ритъм на хранене, работа и сън постепенно изчезна от живота ни“, казва д-р Кати Уайс, специалист по хронобиология от Университета на Абърдийн.

Нарушението на ритъма на сън и бодърстване (т. нар. „циркаден ритъм“) влияе върху регулацията на метаболизма в мозъка, като увеличава риска от наднормено тегло и диабет.

„Причините за относително внезапното увеличаване на наднорменото тегло в развития свят не се ограничават с храненето и физическата активност. Нарушението на циркадния ритъм е един от факторите и в бъдеще трябва да му се обърне повече внимание,“ смята Уайс.

Какво можем да направим, за да запазим естествения си биологичен ритъм?

Да се храним по едно и също време всеки ден, да използваме по-голямата част от нощта за сън, и то при пълна тъмнина, и да се възползваме максимално от слънчевата светлина през деня.

Източник: Science Daily