Хората, които имат навика да лягат късно, са изложени на по-голям риск от резки промени в настроението, установява ново изследване. Причината е нарушаването на естествения ритъм на вътрешния ни часовник.

За да сме в оптимално психично здраве, е необходимо да спим през нощта, когато сънят е най-пълноценен, уверява Лора Лайъл, невропсихоложка от Университета на Глазгоу и един от авторите на изследването, публикувано в научното списание Lancet Psychiatry. То е най-мащабното досега, посветено на тази тема – обхваща данни от над 91 000 британци в периода между 2006 г. и 2010 г.

Учените изследвали равнищата на активност през денонощието. Колкото по-голяма е активността през деня, комбинирана с отдих през нощта, толкова по-добър е ефектът върху здравето. Ако безсънните нощи са комбинирани със слаба активност през деня, рискът от промени в настроението нараства.

Психичните проблеми – от обикновени мрачни настроения до психоза, хронична депресия или биполярно разстройство, се срещат много по-често при хората, които не съгласуват активността си с естествения циркаден ритъм на организма.