Всекидневната медитация забавя стареенето на мозъка. До това заключение достигнаха изследователи от университета Уисконсин-Медисън и Харварското медицинско училище, цитирани от „Медикъл Експрес“.

Учените са проучили 41-годишен будистки монах от Тибет, който медитирал всеки ден в продължение на почти целия си живот.

Те сканирали с ядрено-магнитен резонанс мозъка му 4 път за последните 14 години и сравнили получените данни с тези при 105 доброволци от контролна група.

В проучването помагал и изкуствен интелект, който трябвало да определи възрастта на човек според състоянието на мозъка му. Компютърът изчислил, че възрастта на монаха е 33 години. При контролната група възрастта на мозъка съответствала на физическата.

Според учените има основания да се смята и че мозъкът на монаха е съзрял по-рано.

Медитацията намалява и болката

Мозъчни скенери пък доказаха научно, че древната източна практика на отпускане и съсредоточаване може значително да намали болката – понякога дори по-добре от познатите медикаменти. Фадел Зейдан от медицинския център „Уейк Форест” в САЩ откри, че медитацията може да доведе до 40% по-слаба болка и 57% намаляване на неприятното усещане от нея.

В някои случаи болезненото усещане спадало с цели 93%! Дори морфинът не може да се похвали с такъв успех – той намалява болката едва с 25%.

Причината за чудотворното въздействие се корени в мозъка – когато медитираме, активността в соматосензорния кортекс, отговарящ за осезанието, чувствително спада. В същото време дейността на други зони, отговарящи за контрола върху телесните функции, се засилва значително.

„Открихме голям ефект от медитацията – интензитета на болката намалява средно с около 40%, а с 57% намалява неприятното усещане за болезненост.“, уточнява д-р Зейдан. 

Според учените отдавна е дошло времето медитацията да бъде използвана в болниците вместо вредните болкоуспокояващи.