Само 6 минути медитация преди лекции могат да помогнат на студентите да получат по-добри оценки, показа ново проучване. 

То е направено сред студенти от Калифорнийския университет. Станало ясно, че онези, които практикуват дзен и изкуството да медитираш, се справят по-добре на изпити, тестове и други университетски предизвикателства, разказва сп. Mindfulness. 

В един от експериментите студентите, медитирали преди започването на лекция, могли да се съсредоточат значително по-добре и да извлекат повече информация от часа в сравнение с другите. Учените открили, че като следят кой медитира, могат дори да предскажат кой ще се провали и кой ще изкара добри оценки на предстоящ тест! 

„Данните ни показват, че медитацията помага на онези студенти, които се затрудняват с концентрацията и вниманието”, заявиха авторите на проучването – проф. Робърт Юманс от университета „Джордж Мейсън” и докторанта Джаред Рамсбърг от Университета в Илиноис, САЩ. 

„За съжаление, най-много разсеяни студенти има сред първокурсниците, тъй като този тип младежи, които се затрудняват да си налагат дисциплина и да се саморегулират, най-често напускат университета, преди да са достигнали по-горни курсове”, уточняват още авторите. 

„Само шест минути медитация носят по-добри резултати на тестовете”, обещава Рамсбърг, който е практикуващ будист. „Смятам, че ако медитацията може да повиши умствената яснота, концентрацията и самодисциплината, тя може да се окаже полезна и в редица други ситуации и за много други цели”, смята той. „Като цяло, ако сте малко по-съсредоточени и грижовно настроени към себе си и мястото си в света, ще получите и важни практически облаги – в случая, по-добри резултати в училище.”