Спокойствието е нещо, към което много хора се стремят. В свят, препълнен с отрицателни събития и стрес, тревожност и забързан ритъм, това качество е от първостепенно значение за опазване на физическото, емоционалното и психическото здраве.

И вие, подобно на повечето хора, също жадувате за спокойствие, копнеете да почувствате облекчение от ежедневния стрес, безпокойство и безмилостната надпревара с времето. Това е нормално. Защото вие сте живо човешко същество, което се нуждае от поне няколко минути почивка. Всеки има нужда от пристанище, където да съществува в тишина, без притеснения и натрапчиви мисли за живота.

Всеки от нас се стреми да намери вътрешен покой в живота. Затова нека се опитаме да разберем как да го постигнем.

Какво представлява душевният мир?

Какво определение може да се даде на тези думи?

Душевното спокойствие е онова състояние на човек, в което отсъстват страхове, стрес и ежедневни тревоги. Тогава умът е освободен от бремето, което ви позволява да изпитате максимално усещане за щастие и свобода.

Можете да постигнете душевен мир. Илюстрация: Sahan Vishmitha / Shutterstock

В това състояние можете да намерите спокойствие и да не прескачате от една мисъл към друга. Това от своя страна ви позволява да разберете по-добре реалността и да повишите нивото и качеството на осъзнатостта си.

Такива спокойни моменти не са чак толкова редки. Възможно е да сте ги изпитвали в миналото, когато сте отделяли време да правите нещо забавно и интересно. Ето няколко прости примера:

 • Преживявате миг на спокойствие в компанията на любим човек.
 • Изпитвате момент на спокойствие, докато четете книга.
 • Спокойствието ви посещава, когато лежите на плажа в слънчев ден.
 • Спомняте ли си онзи път, когато бяхте на почивка? Това прекрасно време беше изпълнено с мир и релаксация. Тогава можехте да изпитате истинско спокойствие, когато никакви трудности в работата не се трупаха върху вас всеки ден. Нищо друго не съществуваше на този свят – само вие и вашата почивка.
 • Дълбокият и спокоен сън също може да ви даде спокойствие, особено ако сте натоварени с емоционални проблеми.
 • Чувство на спокойствие и облекчение изпитвате и докато гледате любимия си филм, сериал или телевизионно предаване.

Такива занимания са достъпни за всеки от нас и са чудесни за освобождаване на ума от проблемите и стреса. Всъщност повечето проблеми не са толкова големи, колкото си мислим. И за да се отървете от тях, поне за известно време, трябва само да положите малко усилия.

Въпросът обаче е как да внесете спокойствие в живота си за по-дълго време. И как да се научим да не го губим по време на сериозни проблеми и изпитания. Може би има метод, който да превърне всичко това в някакъв полезен навик, така че лесно да намирате момент за емоционална почивка.

Всъщност има няколко начина, които ще ви помогнат да внесете това спокойствие в живота си. С течение на времето ще се научите да прибягвате до тях по-често и без дори да се замисляте в най-подходящия момент.

Съвети и трикове за намиране на спокойствие

 1. Намалете до минимум времето, което прекарвате в гледане на новини по телевизията. За съжаление, повечето новини са отрицателна информация, която няма никакво значение за душевното ви състояние. Освен това не можете да направите нищо по отношение на потока от ненужни новини, който получавате, но той вече задръства мозъка ви. Така че защо да се притеснявате за нещо, на което по никакъв начин не можете да повлияете?
 2. Стойте настрана от негативните разговори и от хората, които ги разпространяват. Със сигурност нямате нужда от такива събеседници. Техните думи могат само да ви объркат и да ви извадят от равновесие.
 3. Стойте далеч от тревожни хора, които често са подложени на стрес. Обръщайте специално внимание на заобикалящата ви среда. Не искате техните вибрации да повлияят и на вашите чувства.
 4. Престанете да таите обиди. Научете се да забравяте и да прощавате. Всяка отрицателна емоция, която се е настанила във вас, рано или късно ще се разрасне и ще излезе наяве в най-неподходящия момент. И от това няма никаква полза. Прощаването ще ви отърве от гнева и обидата.
 5. Не завиждайте на другите хора. Ревността и завистта говорят за това, че нямате достатъчно висока самооценка. Това означава, че сте по-нисши от другите. Това чувство е страхотно, за да ви извади от равновесие, а вие не се нуждаете от него.
 6. Научете се да приемате реалността такава, каквато е. Осъзнайте, че не можете да промените всичко в живота. Този подход ще ви спести много време, енергия и ще ви избави от излишни притеснения. Всеки ден се сблъскваме с множество неудобства, дразнители и трудни ситуации, но те не зависят от нашето отношение към живота. Ако можехме да променим това, всеки би живял в непрекъснато щастие. Нормално е да искаме да постигнем стабилност и да променим света към по-добро. Но с някои неща трябва да се примирим.
 7. Не се примирявайте с миналото. Защо да мислите за нещо, което се е случило отдавна и което не можете да промените? Оставете всичко това зад гърба ви. Забравете за миналото и се съсредоточете върху настоящето. Не е необходимо да предизвиквате неприятни спомени, за да можете да се потопите в тях по-късно и да пропуснете важните моменти тук и сега.
 8. Научете се на търпение и правилно отношение към семейството, приятелите, колегите, подчинените и всички останали хора. Това отношение ще ви помогне да разберете какво представляват самоконтролът и дисциплината. Ако успеете да го направите, ще можете да запазите самообладание във всяка стресова ситуация.
 9. Когато се чувствате напрегнати или тревожни, това означава, че умът ви е зает с напълно ненужни мисли. Престанете да се занимавате с безполезно мятане от една страна на друга. Направете пауза, успокойте се и продължете напред. Дихателните упражнения са много полезни в това отношение.
 10. Не приемайте всичко лично. Трябва да можете (в известна степен) да се откъсвате и емоционално, и умствено от реалността. Това е много полезно и ви помага да преминете през неприятните моменти. Също така би било полезно да се научите да не бъдете прекалено ангажирани и привързани към каквото и да било. Всичко това ще ви позволи да внесете повече разбиране, хармония и спокойствие в живота си.
 11. Научете се да се съсредоточавате върху важните неща. Когато успеете да съсредоточите ума си върху една приоритетна цел, ще ви е по-лесно да се поддържате в състояние на душевен мир, като отхвърляте негативните мисли.
 12. Медитацията е практика, която не е достъпна за всеки. Но ако имате възможност да отделите време да ѝ се посветите и да усвоите правилната техника, тя ще промени живота ви. Ще се превърнете в по-спокоен, по-отпуснат и по-щастлив човек.

Намирането на вътрешен мир рано или късно води до изграждане на мир около вас. Осъзнайте, че ние самите формираме заобикалящата ни среда, емоциите и живота като цяло.

Помислете върху следните твърдения:

 • "Умът е като стая, в която винаги има много неща. Там няма свободно пространство. Когато изчистите съзнанието си от нещата, вие освобождавате място за душевен мир."
 • "Дайте на ума си малко почивка, като изключите потока от мисли. Точно както тялото се нуждае от почивка, така и умът копнее за спокойствие и тишина."
 • "Успокойте ума си с концентрация и медитация. По този начин ще откриете света на Духа, който е във всеки от нас."
 • "Когато неспокойната дейност на ума ви се забави, когато мислите ви престанат да се блъскат от една страна на друга като бушуващи вълни в бурен океан, тогава ще започнете да усещате сладкия вкус на спокойствието на ума."

Източник: cluber.com.ua