Всичко започва с една незначителна мисъл, върху която постепенно се наслагват и други и преди да разберете какво се случва, в съзнанието ви вече се е развихрила истинска буря от ирационални страхове и тревоги. Непрекъснатото вълнение, което изпитвате за всичко, от реални проблеми до съвършено незначителни дреболии, оказва пагубно влияние не само върху качеството на живот. Склонността към тревожни мисли води до емоционално изтощение, проблеми с психичното здраве и може да окаже влияние даже върху физическото състояние на човек (гаденето и умората са чести спътници на хроничното безпокойство).

Някои хора се залъгват с усещането, че ако се безпокоят, ще успеят да предотвратят предстоящо „лошо“ събитие, като по този начин си създават илюзията за контрол над ситуацията. Подобни методи съвсем не водят до решение на проблема и могат да се превърнат в истинска бомба с отложен старт за нервната система.

Следват няколко начина, които ще ви помогнат да скочите от автомобила на постоянната тревога:

1. Винаги максимално конкретно формулирайте причините за своето безпокойство

Когато страхът не е конкретен, е много лесно да се заблудите и да разтегнете сценария до всевъзможни последствия. Затова трябва да разберете какво точно ви безпокои – това ще ви помогне трезво да оцените мащаба на бедствието и няма да позволи да се гмурнете в потока на тревожните мисли.

2. Направете списък

Ако постоянно изпитвате безпокойство, то със сигурност имате хит-парад на най-честите поводи за вълнение. Запишете всичко, което ви безпокои, и се постарайте да анализирате страховете си. Отделете продуктивните страхове от непродуктивните (което означава преживявания за нещо, с което не може да се справите тук и сега). Често се безпокоим за неща, които можем лесно да предотвратим, но страхът ни пречи да се сетим за тази възможност. Вземете всички възможни мерки и вашият списък на безпокойства значително ще намалее.

3. Съсредоточете се върху настоящето

Страхове за събития, които могат да се случат в неопределено бъдеще (например, страхът да не ви сложат някоя фатална диагноза) са доста често срещани, най-малкото защото има поле за изява на фантазиите. Съсредоточете се на настоящия момент от живота си, като осъзнаете, че именно сега с вас всичко е наред и не разрешавайте на ума си да блуждае по ъглите на бъдещето. Именно днес не се тревожете. Колкото и невероятно да звучи, но фразата „ще му мисля утре“ не е съвсем лишена от смисъл, както изглежда на пръв поглед.

Повечето неща, за които се безпокоите, никога не са се случвали и едва ли ще се случат в бъдеще. Голяма част от страховете ни са чудовища изпод детското легло. Пораствайки, разбираме, че много години сме се бояли от нещо, на което така и не сме му видели очите и то дори не е намекнало за своето съществуване. Помислете за това колко от вашите страхове действително са се случили. Колкото и да са, със сигурност са много по-малко, отколкото сте очаквали.

4. Споделяйте

Много специалисти твърдят, че споделянето на грижите с някого действително облекчава бремето на постоянното безпокойство. Намерете приятел или роднина, с когото винаги може да обсъдите това, което ви тревожи. В края на краищата много страхове, изречени на глас, изведнъж губят силата си и се оказват много по-нелепи, отколкото ви се е струвало преди това.

5. Тревога по часовник

За този метод за борба с вълнението е необходимо определено самообладание, но действително работи. Определете си специално време за безпокойство в денонощието, през което ще си разрешите да се вълнувате и всички страхове, които ви минават през главата „не по разписание“, мислено отлагайте за този момент. Този начин на самоконтрол помага не само да престанете да се вълнувате през деня, но и с времето да разберете причините и механизмите за възникването на тревогите.