Американски учени установиха, че медитацията на осъзнаването действа не по-зле от стандартно лекарство срещу тревожност в първото изследване, които ги сравнява пряко, съобщи Асошиейтед прес.

Използваната програма за медитация на осъзнаването се е състояла от практика от два и половина часа седмично плюс 45-минутни ежедневни сеанси в домашни условия. Участниците са получавали или лекарство срещу депресия и тревожност, или са били включвали в програма за медитация. 

След два месеца тревожността намаляла с 30 процента и в двете групи и продължила да спада през последвалото четиримесечно проследяване. 

Медитация на осъзнаването набляга на фокусирането само върху това, което се случва в момента, и отхвърлянето на натрапчивите мисли. Сесиите често започват с дихателни упражнения. След това може да се проведе "сканиране на тялото" - систематично обмисляне на всяка част от тялото от главата до петите. Когато се появят тревожни мисли, участниците се научават да ги признават за кратко, но след това да ги отхвърлят.

"Вместо да размишлявате върху тревожната мисъл, вие казвате: "Мисля си това, нека засега да спра", обяснява водещият автор Елизабет Хоуг, директор на Програмата за изследване на тревожните разстройства в университета Джорджтаун. С практиката "това променя връзката, която хората имат със собствените си мисли, когато не медитират", пише БТА. Предишни изследвания показват, че осъзнаването действа по-добре от липсата на лечение или поне толкова добре, колкото образованието или по-приетата поведенческа терапия за намаляване на тревожността, депресията и други психични проблеми. Но това е първото проучване, което я тества в сравнение с психиатрично лекарство, казва Хоуг. 

В изследването са участвали около 200 души в медицински центрове във Вашингтон, Бостън и Ню Йорк. Изследователите са използвали психиатрична скала от 1 до 7, като най-високото число отразява силна тревожност. Средният резултат на участниците преди започване на лечението е бил около 4,5. След два месеца той спада до около 3, а след това леко се понижава и в двете групи след третия и шестия месец. Хоуг заяви, че промяната е клинично значима и е довела до забележимо подобрение на симптомите.