Практикуването на медитация може да помогне за подобряване на чревните бактерии на човека, което на свой ред носи ползи за физическото и психичното му здраве, предаде ДПА.

Според ново изследване редовната и дълбока медитация, практикувана в продължение на години, може да помогне за "обогатяване" на човешката чревна микробиота.

Това на свой ред може да допринесе за намаляване на рисковете от влошено физическо и психическо здраве, включително тревожност, депресия и сърдечни заболявания, пишат авторите на изследването от Китай и Пакистан в сп. "Дженеръл сайкайътри".

Чревната микробиота може да влияе на мозъка, настроението и поведението чрез оста микробиота-черва-мозък, обясняват учените.

Авторите на изследването казват, че въпросът дали медитацията може да повлияе на чревната микробиота представлява "нарастващ интерес". За целите му те са изследвали тибетски монаси и техни нерелигиозни съседи.

Изследователите са анализирали проби от кръв и изпражнения на 37 тибетски монаси от три храма и 19 души, живеещи в съседство. 

Монасите са практикували дълбока форма на медитация поне по два часа дневно в продължение на между три и 30 години, пише БТА. Експертите са установили, че микроорганизмите в червата, включително бактерии, гъбички и вируси, се различават значително между двете групи, като някои от организмите са били "значително обогатени в групата на медитиращите".

"Като цяло няколко бактерии, обогатени в групата на медитация, са свързани с облекчаване на психичните заболявания. Това предполага, че медитацията може да повлияе на определени бактерии, които могат да играят роля в психичното здраве", пишат авторите.

"Дългосрочната медитация подобрява имунната функция на организма и намалява риска от сърдечносъдови заболявания", допълват изследователите. Те все пак отбелязват, че броят на участниците в изследването е малък и всички участвали монаси и тибетци живеят на голяма надморска височина, поради което е трудно да се правят обобщения на резултатите.

"Дългосрочната традиционна тибетска будистка медитация може да окаже положително въздействие върху физическото и психичното здраве. Потвърдихме, че съставът на чревната микробиота се различава между монасите и контролните лица. Обогатената микробиота при монасите се свързва с намален риск от тревожност, депресия и сърдечносъдови заболявания и може да подобри имунната функция. Като цяло тези резултати предполагат, че медитацията играе положителна роля при психосоматичните състояния и доброто физическо състояние", пишат изследователите.