През 2011 г. един принципно здрав мъж от САЩ наранява палеца си толкова сериозно, че се налага да започне да приема антибиотици. Лекарите му предписват Цефалексин, който често се използва срещу инфекции.

Една седмица по-късно той започва да изпитва странни симптоми, както пише доклад, публикуван в  BMJ Open Gastroenterology. Освен загуба на паметта, „мозъчна мъгла“ и епизоди на депресия, той започва и през някои необясними личностни промени и се държи агресивно, което принципно е било нехарактерно за него. Това продължава години наред, докато през 2014 г. той не се обръща към психиатър, който решава да го лекува с антидепресанти.

Най-накрая, една сутрин, полицията го спира, тъй като подозира, че шофира под влиянието на алкохол. Мъжът отказва да направи проба с дрегер, но е хоспитализиран. В болницата се оказва, че нивата на алкохол в организма му са 200 милиграма на децилитър или еквивалентът на 7-10 питиета (в зависимост от теглото ви) – достатъчно, че да предизвика гадене, повръщане, проблеми с разбирането и усещанията, загуба на памет и дори загуба на съзнание.

Но, както пациентът настоява пред доста скептичните лекари и полицията, той не е пил въобще.

След инцидента леля му му купува дрегер, за да следи неговите нива на алкохол – оказва се, че тя е чувала за други подобни случаи на хора, които се напиват, без въобще да са консумирали алкохол. Освен това го подканва да посети лекар в Охайо, който успешно е лекувал човек с подобно състояние.

И така, след тест с въглехидрати, при който пациентът консумира ястие, богато на въглехидрати, нивата на алкохол в кръвта му се покачват само след няколко часа (въпреки че не е консумирал никакви спиртни напитки). Лекарите откриват дрождите Saccharomyces cerevisiae в изпражненията му и го диагностицират с изключително редкия синдром на авто-пивоварната. При това заболяване въглехидратите ферментират до алкохол в храносмилателната система.

Когато организмът ни разгражда захарни храни и скорбяла, в тялото ни се образуват малки количества алкохол. Но когато в храносмилателната система е налична дрождата Saccharomyces cerevisiae, нивата му достигат нови висоти. През последните години научихме за няколко подобни случаи, в които обикновено са замесени напълно озадачени пациенти, арестувани за шофиране в нетрезво състояние след консумацията на хляб или ориз басмати.

За да излекуват пациента, лекарите му предписват антигъбично лекарство. Скоро обаче той отново се връща в болницата, след като нивата на алкохол в организма му се покачат и той пада и контузва сериозно главата си. Лекарите отново не могат да повярват, че не е пил, а съдържанието на алкохол в организма му варира от 50 до 400 милиграма на децилитър.

Докато отчаяно търси кой да му помогне, вече 46-годишният мъж попада на лекари от медицинския център на университета Ричмънд в Ню Йорк, които в края на краищата документират случая му.

След още няколко неприятни ситуации, той спира въглехидратите и отново започва да приема антигъбично лекарство. Без знанието на лекарите обаче той решава да изяде една пица и да изпие богата на захари газирана напитка, което предизвиква сериозен рилапс. Накрая той е определен като първия документиран случай на човек, получил синдром на авто-пивоварната след прием на антибиотици.

„Установихме, че антибиотиците са променили чревната му флора“ и по този начин са позволили на Saccharomyces cerevisiae да се развият, пишат авторите на изследването.

Днес, година и половина по-късно, мъжът е без никакви симптоми и трезвен, а чревната му флора вече не е мини пивоварна.

Източник: IFLScience