Много родители подаряват на децата си нещо дребно или директно дават пари за постигнатия висок резултат или отлична оценка в училище. Но дали е правилно? Според италиански специалисти, това е изключително вреден и грешен подход, който не само не стимулира ученето, но и пречи на детето да развива своя интелект. Те смятат, че не бива да се поощрява по такъв начин малчугана, тъй като го научава много лесно да бяга от отговорност. Ето 5 важни причини, които ще ви покажат защо наистина не трябва да правите това.

1. Генерира разочарование

Ако детето не се справя добре в училище, а му обещаете награда, получаването на по-ниски оценки, ще го разочарова силно. Освен това то много ще се старае да се представи добре и е възможно да се пренапрегне, което да доведе до провал. Всичко това му действа демотивиращо, защото се възприема като губещ.

2. Детето започва да гледа на учебния процес по изкривен начин  

То трябва да знае, че най-голямата му награда от учебния процес е самото обучение. А ако постоянно даваме подаръци или пари, децата ще започнат да възприемат училището по съвършено различен начин.

3. Превръща ги в материалисти

Като ги подкупваме, ние всъщност ги учим да ценят материалното, а не духовното. Онова, което ще им дава радост, вече няма да са знанията, а вещите или парите, които им осигуряват някакво благополучие.

4. Лишава ги от мотивация

Не е добре да се предава на децата фалшивото убеждение, че даден ангажимент винаги съответства на подарък. Това ги лишава от мотивация да вървят напред и да се развиват.

5. Свикват да не носят отговорност

Вниманието в клас или по време на дистанционно обучение, изпълнението на домашните и проектите, са част от задълженията на децата. Ако не се справят или затруднят с нещо, не пречи да им помогнете или да им дадете полезен съвет (не да свършите задачата вместо тях). Но те трябва да знаят, че ангажиментът за това е техен и да поемат отговорност за изпълнението. А не да чакат наготово или подарък, затова че са си свършили работата.

И все пак има ли полезен начин да поощрите детето за успеха? Важно е да го прави, дори е задължително. Но не с вещи и пари, а като го похвалите, защото признанието тежи много повече. Когато успехът е особено голям и постигнат с много труд, може да наградите детето с нещо, което ще му достави удоволствие – като го заведете на кино, пица или заедно отидете да гледате любимия му спортен отбор.

Новите родители