Тревогите на хората, свързани с COVID-19, нарастват, а заедно с това – и търсенето на продукти, с които да санитизираме своите ръце. Биологът Джефри Гарднър обяснява защо алкохолът е ключова съставка в тези продукти и защо не препоръчва да приготвяте свои в домашни условия.

Алкохолът е ефективен при убиването на различни видове микроби – както вируси, така и бактерии, тъй като развива и деактивира техните протеини. Това е процес, известен като денатурация.

Топлината също може да постигне същия ефект. Така например когато варите яйце, втвърденият белтък всъщност представлява денатурирани протеини.

Алкохолът не убива някои микроби много ефективно. Защо това е така?

Съществуват различни видове бактерии и вируси. Някои от тях (като ешерихия коли например) могат да бъдат убити по-лесно от алкохол. Видът обвивка, с която бактерията разполага, до голяма степен е определяща за това до колко е ефективен е алкохолът срещу нея.

При вирусите е горе-долу същото – някои от тях имат специфична обвивка, докато други – не. Алкохолът е ефективен при убиването на вируси с обвивка, какъвто е коронавирусът, докато при останалите – не е.

Без значение дали сте решили да убивате бактерии или вируси, повечето изследвания показват, че се нуждаете от 60-процентна концентрация или по-висока, за да постигнете желания ефект.

Ако 60 процента алкохол върши работа, 100 процента не е ли по-добре?

Изненадващо, но не. Протеиновата денатурация работи по-бързо, когато алкохолът се смеси с малко количество вода. Чистият алкохол ще се изпари твърде бързо и няма да успее да убие бактериите или вирусите по кожата (особено през зимата, когато въздухът не е толкова влажен).

Използването на 100 процента алкохол освен това ще изсуши кожата ви и ще я раздразни, а това от своя страна вероятно ще ви накара да санитизирате ръцете си по-рядко. Ето защо повечето продукти от този тип съдържат емолиенти, които спомагат за омекване и овлажняване на кожата.

Добра идея ли е да си приготвяме сантизиращи продукти в домашни условия?

Не. В интернет е пълно с домашни рецепти. Някои от тях дори включват водката. Тя обаче често съдържа само 40 процента алкохол. Това не е достатъчно, за да убие ефективно микробите.

Имат ли срок на годност?

Обикновено сантизиращите продукти са ефективни за около две години, стига да се съхраняват правилно и да са маркирани със срок на годност. Не забравяйте, че алкохолът е летлив, което означава, че с течение на времето той бавно се изпарява, което от своя страна прави санитизаторите по-малко ефективни.

Не на последно място - имайте предвид, че правилното миене на ръцете със сапун е може би най-лесният и най-ефективен начин да отмиете вируса от себе си. 

Източник: Science Alert