Това ръководство предоставя препоръки относно почистването и дезинфекцията на жилищата, където хората, подложени на изследване за COVID-19 или такива с потвърдени случаи пребивават или могат да бъдат в самоизолация. То е насочено към ограничаване на оцеляване на вируса в околната среда.

Тези насоки са фокусирани върху домакинската дейност и са предназначени за широката общественост.

Почистването на дома 

Отнася се до отстраняване на микробите, примесите и замърсяванията по повърхностите. Почистването не убива микробите, но премахва част от тях, намалявайки броя им и риска от разпространение на инфекция.

Дезинфекцията на дома

Отнася се до използване на химикали за елиминиране на микробите по повърхностите. Дезинфекцията не почиства мебелите, нито премахва патогените, но ги унищожава. Това може допълнително да намали риска от разпространение на инфекция.

Общи препоръки за рутинно почистване и дезинфекция на жилищата

Членовете на семейството могат да практикуват рутинно почистване на често докосвани повърхности (маси, столове, дръжки, кранове, мивки, електрически ключове, бюра, тоалетни и други) с домакински почистващи препарати и EPA-регистрирани дезинфектанти, подходящи за съответната повърхност, следвайки указанията на етикетите. Етикетите съдържат инструкции за безопасна и ефективна употреба на почистващия продукт, включително предпазни мерки, които трябва да предприемете при неговото използване, като носене на ръкавици и осигуряване на добра вентилация по време на работа.

Общи препоръки за почистване и дезинфекция на жилища за хора, изолирани в домашни условия (например заподозрени/диагностицирани с коронавирус)

- Членовете на домакинството трябва да се обучават за симптомите на COVID-19 и да предотвратяват неговото разпространение в домовете си.

- Почиствайте и дезинфекцирайте често докосваните повърхности в общите части на домакинството всеки ден (например: маси, столове, бюра, тоалетни, мивки, дръжки на врати, дистанционни, електрически ключове и други).

1. В спалнята/банята, предназначена за болен човек: помислете за намаляване на честотата на почистване до необходимата (например замърсени предмети и повърхности), за да избегнете ненужен контакт с болния човек.

2. Доколкото е възможно, болният човек трябва да стои в отделна стая и далеч от други хора в дома си, следвайки указанията за грижи в домашни условия.

3. Обгрижващият може да осигури лични принадлежности за почистване на стаята и банята на болния човек, освен ако помещението не е заето от дете или друго лице, за което такива консумативи не биха били подходящи. Тези доставки включват кърпи, почистващи препарати и EPA-регистрирани дезинфектанти.

4. Ако не е налична отделна баня, банята трябва да се почиства и дезинфекцира след всяко посещение на болния човек. Ако това е невъзможно, болногледачът трябва да изчака толкова дълго, колкото е необходимо на практика, за да почисти и дезинфекцира докоснатите повърхности.

5. Членовете на домакинствата трябва да следват указанията за домашна грижа, когато влизат в контакт с лица, които са заподозрени/диагностицирани с COVID-19, и техните изолационни стаи/бани.

Как да почистите и дезинфектирате дома

Повърхности:

- Носете ръкавици за еднократна употреба при почистване и дезинфекция на повърхностите. И ги изхвърлете, след като ги свалите. Ако използвате ръкавици за многократна употреба, те трябва да бъдат предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности за COVID-19 и да не се използват за други цели. Обърнете внимание на инструкциите за употреба на почистващи и дезинфектиращи продукти. И не забравяйте да си миете ръцете след всяко сваляне на ръкавиците.

- Ако повърхностите са замърсени, те трябва да бъдат обработени с почистващ препарат или сапун и вода, преди да се дезинфекцират.

- Белината, спиртният разтвор (поне 70%) и EPA-регистрираните дезинфектанти са едни от най-ефективните средства за дезинфекция.

Белината може да се използва за почистване на определени повърхности (плочки, каменни подове и други). Обърнете внимание на срока на годност и следвайте инструкциите за употреба, обозначени върху гърба на етикета. И никога не смесвайте белина с амоняк или друг почистващ препарат. Ако продуктът се намира в срок на годност и се разтвори във вода по правилен начин, той може да бъде ефективен срещу коронавирус.

Смята се, че EPA-одобрените продукти за нововъзникващи вирусни патогени могат да бъдат ефективни срещу COVID-19 въз основа на данни за по-трудно унищожаване на вируси. Следвайте инструкциите за употреба на всички продукти за почистване и дезинфекция (например концентрация, метод на нанасяне, време за контакт и други).

- За меки (порести) повърхности, като килими, завеси и други, отстранете видимите замърсявания, ако има такива, и почистете с подходящ почистващ препарат, предназначен за употреба при подобен тип повърхности. След това изперете на висока температура с помощта на EPA-одобрените продукти за нововъзникващи вирусни патогени.