Конър Рийд е познат като първия британец, хванал коронавирус в Ухан. В интервю пред LadBible той разказва как е преминал от обикновена настинка до „страховита” болест, докато е чакал да се появят подходящите тестове, които да установят какво точно му има.

Конър усетил първите симптоми през ноември 2019 година. Обичайните хрема и кашлица с температура, той приел като следствие от обикновена настинка. Но както изглеждало, че състоянието му се подобрява, така в следващия момент бил съборен от грип, който го оставил на легло за дни наред.

Специфично при него заболяването се развило от една фаза в друга през етапи на привидно облекчаване, което обаче било последвано от силно влошаване, докато не стигнал до фазата на тежка пневмония.

Разказът на Конър, освен хронологията на собственото му разболяване от коронавирус, проследява и ситуацията в град Ухан до момента, в който е запечатан под карантина с произтичащите от това последици като липсата на храна и блокиране на движението на гражданите.

Чуйте разказа на Конър от първо лице и посланията, които той отправя към хората в условията на пандемична криза в страните от Европа.

„Хората не трябва да се паникьосват, а да се успокоят, да си помагат един на друг. Не трябва да сме егоисти пред лицето на кризата...

Казвам се Конър Рийд, намирам се в Ухан, Китай и съм един от първите британци, разболели се от коронавируса.

Първи етап: Настинката

В края на ноември се почувствах зле и през този период симптомите ми бяха като от настинка. Проблемът с настинката е, че не трябва да се подценява…“

Втори етап: Грипът

Проблемът на коронавируса е, че се подобряваш, преди да се влошиш, така че аз усетих подобрение след настинката, като си мислех, че съм излекуван. Но точно тогава ми стана зле и внезапно състоянието ми се влоши. Така че след настинката бях съборен от грип. Сега сигурно някой ще си каже: „О, само грип ли?“ Не, това беше тежък грип. Ще рече „мъжки грип“, яката работа… Имаше моменти, когато изобщо не се чувствах добре. Не можех нищо да правя, освен да лежа в леглото и да гледам филми.

Чувствах се много зле. От грипа ми се появиха сериозни проблеми със слуха. Също така и проблеми с гърлото, така че кашлях непрестанно. Загубих гласа си до степен, че издавах някакви жабешки звуци. Това беше по времето, когато имах грип. Чувствах се така, сякаш ме е блъснал камион.

Движех се трудно, трудно ми беше да правя каквото и да е. И това не бяха само физически симптоми, но и ментални такива. Беше някакво чувство… С нищо не ми се захващаше поради чувството на немощ.“

Трети етап: Пневмония

„Вирусът влиза в теб и ти се чувстваш по-добре, докато в действителност се влошаваш. Първо имаш настинка и тя се подобрява, после имаш грип и той се подобрява, за да дойде пневмонията. И това е най-страшният момент, защото по-рано не съм преживявал подобно нещо. Имаш чувството, че дишаш само през единия си дроб, като през хартиен плик. Ставаш от леглото и отиваш до банята и оставаш без дъх, не можеш да си поемеш достатъчно въздух. Не съм имал чувството, че ще умра, но ми беше наистина зле."

От сегашна гледна точка основният ми проблем беше, че нямаше достъпни тестове за вируса и трябваше да мине известно време, преди да ги произведат. Така че дълго време не бях тестван и пробите, които ми взеха, останаха за по-късно, когато вече подходящите тестове съществуваха."

Как изглежда Ухан сега?

Вижте в приложеното по-долу видео.

Източник: LadBible / Gospodari