Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на приятели, отколкото между хора, които са си чужди един на друг. Обитателите на една и съща социална среда могат да бъдат близки като далечни братовчеди. Това сочат резултатите от изследване, цитирано „Франс прес”.

Проучването се основава на база данни от Масачузетс, които обхващат близо 1,5 милиона генетични маркера на хора и техни познати. Авторите на изследването са фокусирали вниманието си върху група от 1932-ма души. Учените сравнили двойките приятели без роднинска връзка с двойките хора, които са чужди един на друг. Оказало се, че около 1% от гените на индивидите, които принадлежат към една и съща социална среда, са сходни. Това означава, че броят на сходните гени у тези индивиди е по-голям в сравнение с хората, които не се познават. Процентното съотношение на това генетично сходство е като при далечни братовчеди, отбелязват учените.

„За генетиците 1% от гените е значимо процентно съотношение”, поясни съавторът на изследването и експерт по социология, еволюционна биология и медицина от Йейлския университет Никълъс Христакис. „Човек успява сред много възможности да избере за приятели хора, които приличат на членове на семейството му”, допълва той. 

Според учените получените резултати разкриват, че генетичните връзки между приятели излизат далеч извън рамките на онова, което се очаква, че може да бъде открито сред хора, които имат общи прародители, или сред индивиди от една и съща етническа група като тяхната.