Бактериите са навсякъде – от мазната дръжка, за която се хванахте днес в градския транспорт, до дъното на океана. Дори няма да споменаваме трилионите бактерии, които си живуркат щастливо в храносмилателната ни система.

Учените дълго време смятаха, че мозъците на здравите хора са недостижими от бактериите. Уви, нещата явно стоят по малко по-различен начин.

Ново и потенциално революционно изследване показва, че в мозъка ни вероятно живеят бактерии. Ако резултатите от него бъдат потвърдени, те биха могли да обяснят очевидния ефект, който бактериите в червата оказват върху функцията на мозъка, поведението и емоциите ни.

Виж още: За бактериите и хората

Идеята, че здравите мозъци разполагат със своя собствена микробиота, не е съвсем нова. Досега обаче учените не можеха да открият доказателства за това. В настоящото изследване екипът проучва проби, взети от мозъците на 34 починали души – половината от тях са страдали от шизофрения. Невроучените откриват различно количество пръчковидни бактерии във всеки един от мозъците. По-голямата част от тях са се намирали в амоновия рог (хипокампа), субстанцията нигра (структура в главния мозък, съдържаща допаминергични неврони) и префронталната кора. В стриатума е имало съвсем малко.

За да елиминират вероятността бактериите да се озовали в сивото вещество посмъртно, изследователите проучват определен брой стерилизирани мозъци на мишки. Те ги обработват по абсолютно същия начин, по който и човешките, и в края на краищата не откриват замърсяване с бактерии. Това подсказва, макар и не категорично, че бактериите в мозъците на хората вследствие от посмъртно замърсяване.

Любопитното в случая е, че бактериите в мозъка са от същия тип и като тези в червата – например фирмикути, протеобактерии и бактероидити.

Подобна находка е любопитна, тъй като кръвно-мозъчната бариера - крепостна стена от клетки край кръвоносните съдове на сивото вещество – предпазва мозъка от нежелани нашественици. Ако какъвто и да било патоген, например бактерия, успее да преодолее тази преграда, това би могло да предизвика животозастрашаващо възпаление. По всичко личи обаче, че новооткритите бактерии нямат подобен ефект.

Виж още: Кожата – развъдник на бактерии

„Не открихме никакви структурни признаци на възпаление в който и да е от мозъците – пишат изследователите в своята презентация. – На този етап не е ясно как точно бактериите са успели да проникнат в мозъка. Доказателствата за съществуването им в аксона (нервното влакно) и в кръвно-мозъчната бариера обаче подкрепят предишните спекулации.“

Как тези бактерии са се озовали в мозъка? Дали са дошли от червата? Засягат ли мозъчната активност по някакъв начин? Учените все още нямат отговори на тези въпроси. Вероятно само времето ще покаже.

Източник: IFLScience