Когато чуем думата „бактерия”, най-често я асоциираме с нещо вредно и неприятно. От рекламите по телевизията често оставаме с впечатление, че откакто светът съществува, човечеството води борба с бактериите и заветна мисия на съвременника от XXI век е да ги заличи от лицето на Земята. Това схващане е погрешно! Бактериите са организми, които носят много ползи за съществуването на живота на нашата планета. Истина е, че  много от тях могат да бъдат наречени „лоши”, заради заболяванията, които причиняват, но има и бактерии, без които не бихме познавали света такъв, какъвто е.

Ето няколко интересни факта за бактериите:

1. Бактериите са изключително древни. Те са може би първите организми, които са населявали нашата планета след като тя се е формирала. Смята се, че около 2 милиарда години единствената форма на живот са били именно бактериите. По-сложно устроени клетки, от които сме произлезли ние, се появяват по-късно - около цели 2 милиарда години по-късно след бактериите!  Много учени смятат, че бактериите ще населяват нашата планета след като човечеството изчезне.

2. Всяка една клетка от нашето тяло съдържа структури,  наречени „митохондрии”. Те изпълняват много важни и различни функции в работата на клетката, но най-съществената от тях е, че те са главният пункт, където клетката произвежда своето „гориво” под формата на химично съединение. Характерното за митохондриите е, че в структурата си те имат много сходни белези с бактериите. Учените предполагат, че тези структури някога са били същински бактерии, които са започнали да живеят в симбиоза с клетките, от които произлизаме ние. Това явление е изключително древно, вероятно се е случило преди няколко милиарда години, но е едно от най-значимите събития в еволюцията на живота и е изиграло ключово значение за появата на многоклетъчните организми, растенията, животните и човека.

3. Бактериите са навсякъде! Те са невероятно приспособими организми, които се намират във всяко едно кътче на нашата планета. Така например, бактерии са намерени на 2 км под арктическия лед и в горещите извори на парка Йелоустоун, където температурата на водата достига точката на кипене. Един от въпросите, на които се опитват да отговорят учените, е как тези организми са се приспособили към такива екстремни условия на живот.

4. Много от бактериите са полезни за нас. В храносмилателната система на човек живеят много бактерии, които укрепват имунната му система и подпомагат храносмилането. Учените са пресметнали, че 1-3% от теглото на човек всъщност се пада на бактерии, които живеят в нас. Те са най-различни видове и съжителстват една с друга.