Ако се чувствате по-млади от възрастта си това е знак, че мозъкът ви е здрав, откри ново изследване. Учените са установили, че онези хора, които се чувстват по-млади от реалната си възраст, имат по-голямо количество сиво вещество в ключови области на мозъка. Участниците в изследването, които са се чувствали по-млади, са се представили и по-добре на тестовете за успешно функциониране на паметта. При тях е било и по-малко вероятно да развият депресивни симптоми. Според учените това може би означава, че хората са способни да уловят подсъзнателно и интуитивно остаряването на собствения си мозък.

Психолозите наричат феномена на това да се чувствате по-млади от реалната си възраст субективна възраст. За целите на своето изследване те са набрали 68 здрави възрастни участници, които са били на възраст между 59 и 84 години, и са ги интервюирали за това, на каква реална възраст са били и на каква са се усещали. Едновременно с това на участниците са им били правени мозъчни сканирания, които е трябвало да определят обема сиво вещество в някои специфични области на мозъка.

“Ние открихме, че хората, които се чувстват по-млади отколкото са в действителност, имат структурните характеристики на млад мозък. А това, което е наистина впечатляващо, че тази разлика се запазва независимо от множество други влияещи фактори, като личността на човека, субективното му здраве, наличието на депресивни симптоми или качеството на различни когнитивни функции”, коментират от екипа, провел изследването.

Psy Blog