Лековитият ефект на червеното вино в разумни количества е известен от древността. Според изследване на американски учени гроздовата напитка може да намали риска от рак на гърдата, предаде ЮПИ.

Съавторът на изследването д-р Крисандра Шуфелт от медицинсксия център "Сидърс-Синай" уточнява, че отдавна е установено, че всички видове алкохол увеличават нивото на естрогена в организма, което може да стимулира растежа на раковите клетки.

Изследването обаче показва, че вещества в ципата и семките на червеното грозде регулират надолу нивата на естрогена и в същото време леко повишават тестостерона сред жените в предменопауза, които изпиват 230 милилитра червено вино всяка вечер в продължение на около месец.

Подобен ефект от консумацията на бяло вино не е наблюдаван. Изследването обхванало 36 жени, които близо месец трябвало да консумират "Каберне Совиньон" или "Шардоне", а след това сменили единия с другия вид вино.

Кръвни проби били взимани два пъти месечно, за да се измерят хормоналните нива.

Виж още: 10 причини да пиете червено вино тази зима