В умерено количество виното предлага различни ползи за здравето. Освен изискано питие, може да стимулира доброто кръвообращение и да подпомага работата на сърцето.

Червените и белите вина предлагат различни ползи поради уникалния си състав. Ето някои потенциални ползи, свързани с умерената консумация на червено и бяло вино.

Полезни свойства на червеното вино

1. Ресвератрол

Червеното вино често се рекламира заради съдържанието на ресвератрол – тайната му съставка, неговият мощен антиоксидант, който може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Носят се дори легенди, че ресвератролът удължава живота. Това едва ли е възможно, но веществото проявява полезни свойства по отношение на кръвното налягане, сърцето и инсулиновата чувствителност.

2. Сърдечно здраве

Някои проучвания показват, че умерената консумация на червено вино може да има положителен ефект върху здравето на сърцето, като повишава нивата на HDL (добрия) холестерол и намалява риска от съсирване на кръвта и образуване на тромби.

3. Противовъзпалителни свойства

Червеното вино съдържа съединения, които могат да спомогнат за намаляване на възпаления в организма, което от своя страна осигурява защита срещу някои хронични заболявания.

4. Профилактика на рака

Някои изследвания показват, че антиоксидантите в червеното вино могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

5. Профилактика на диабет тип 2.

Червеното вино, консумирано в умерени количества, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и да намали риска от диабет тип 2. Полифенолите в червеното вино могат да подобрят реакцията на организма към инсулина и да регулират нивата на кръвната захар.

Полезни свойства на бялото вино

1. Антиоксиданти

Бялото вино съдържа и антиоксиданти, като флавоноиди, които предпазват клетките от увреждане вследствие на свободните радикали (междинни продукти на нашия метаболизъм, които се образуват във всяка клетка на човешкото тяло) в организма.

2. Сърдечно здраве

Подобно на червеното вино, умерената консумация на бяло вино се свързва с потенциални ползи за здравето на сърцето, включително намален риск от сърдечносъдови заболявания.

3. Здраве на костите

Някои проучвания сочат, че умерената консумация на бяло вино може да бъде полезна за костната плътност, като потенциално намалява риска от остеопороза.

4. Състояние на кожата

Антиоксидантите в бялото вино могат да допринесат за здравето на кожата, като я предпазват от увреждане от ултравиолетовите лъчи и стимулират производството на колаген.

Важно е да се отбележи, че тези потенциални ползи се отнасят за умерената консумация на вино, която обикновено се определя като една чаша на ден за жените и до две чаши на ден за мъжете. Прекомерната консумация на алкохол може да има вредни последици за здравето, затова е важно да се пие умерено.