Чаша червено вино на ден намалява риска от рак на простатата с 12 процента, установи научен екип от Виенския университет. Бялото вино от своя страна увеличава риска от същото заболяване с 26 процента, посочват медиците, цитирани от Daily Mail. 

Отдавна е известно, че червеното вино е богато на полифеноли. Съдържанието им в рубинената напитка е с 10 пъти повече, отколкото в бялото вино. 

Полифенолите са антиоксиданти, които имат защитен ефект и срещу редица видове рак и други заболявания, посочва проф. Шахрок Шариат, един от авторите на изследването. Той и колегите му са анализирали 18 различни проучвания върху ефекта от виното върху риска от рак на простатата, съдържащи данни от общо 611 000 пациенти.

Според друти изследвания умерената консумация на червено вино предпазва не само от онкологични, но и от сърдечни заболявания, затлъстяване и невродегенеративни болести от типа на Алцхаймер.

Още: 10 причини да пиете червено вино