Кои диети са полезни за нашето здраве? В днешно време човек е трудно да бъде в крак с най-новите тенденции. Изследванията показват, отново и отново, че растителните диети са най-подходящи за тялото и мозъка. Същевременно обаче проучвания, съсредоточаващи се върху конкретни продукти, излизат в научните журнали постоянно, пише Business Insider.

Така например ново изследване в Journal of Internal Medicine открива, че една конкретна противовъзпалителна диета намалява шансовете ни за преждевременна смърт.

Учените проучват данните, събрани от 68 хил. мъже и жени от Швеция на възраст между 45 и 83 години, и откриват, че при хората, които хапват противовъзпалителни храни, като плодове и зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб, зърнени закуски, нискомаслено сирене, зехтин и канола, ядки, шоколад и умерено количество червено вино и бира, шансът от преждевременна смърт е 18 процента по-нисък.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, участниците, спазващи подобна диета, са били с около 20 процента по-малко предразположени към развиването на кардиоваскуларни проблеми. Нещо повече – рискът от развиването на рак при тях е бил с 13 процента по-нисък. Пушачите, които са следвали тази диета, са били много по-облагодетелствани от пушачите, които са я избягвали.

Възпаленията вероятно предизвикват доста заболявания, включително някои видове рак, деменция и кардиоваскуларни проблеми. Съответно – намаляването на тази сложна биологична реакция с определени видове храни е един от начините да се преборим със щетите, които тя нанася.

„Дори частичното придържане към диета с противовъзпалителни храни може да се отрази благоприятно на здравето ви“, казва главният автор на изследването Джоана Клауза.

По-рано тази година проучване показа, че ако хапваме по три парченца тъмен шоколад на месец, можем да намалим риска от сърдечни заболявания. Според друго изследване консумацията на кафе води до по-добро здраве и по-продължителен живот.

Ситуацията с алкохола обаче е малко по-сложна. Изследванията показват, че умерените количества спиртни напитки биха могли да подобрят плодовитостта при мъжете и дори да увеличат продължителността на живота. Това обаче е много трудно да се измери качествено, тъй като вредите на алкохола са неоспорими. Много е вероятно ползите от умерената му консумация да са много по-малки от пълното му елиминиране от живота ни.